Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: Grčija bo pomoč dobila šele, ko bo izpolnila pogoje zanjo

Deli na:
Merklova: Grčija bo pomoč dobila šele, ko bo izpolnila pogoje zanjo

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in šef evrske skupine Jean-Claude Juncker sta pred današnjim srečanjem v Berlinu poudarila, da bo območje evra Grčiji odobrilo drugi program pomoči šele, ko bo izpolnila vse obveznosti. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je pred tem opozoril, da bi lahko Atene potrebovale še tretjo pomoč.

"Zdaj sledimo cilju, da bo prostovoljno prestrukturiranje grškega dolga uspešno in da bo prva tranša posojila Grčiji izplačana dovolj zgodaj, da bo lahko država izpolnila svoje obveznosti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Berlinu poudarila kanclerka.

Pred tem je Merklova danes na novinarski konferenci krščanskih demokratov zavrnila možnost, da bi Grčija zapustila območje evra ali da bi Atene prisilili k bankrotu. Grška pot je sicer po njenih besedah nepredvidljiva in vključuje pomembna tveganja.
 
Nemški minister Schäuble je medtem danes opozoril na možnost, da bi lahko močno zadolžena država, če bo želela izpolniti cilj do leta 2020 znižati javni dolg na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda, potrebovala še en paket pomoči.
 
Šef evropskupine Juncker pa je pred sestankom s kanclerko menil, da grške oblasti svoje naloge jemljejo zelo resno, da pa bodo finančni ministri držav s skupno evropsko valuto šele ocenili, ali je država izpolnila vse pogoje za drugo pomoč v višini 130 milijard evrov ali ne. "Nihče ne bi smel pričakovati, da se lahko Grčija takoj postavi na lastne noge," je dodal.
 
Finančni ministri držav z evrom so v torek zgodaj zjutraj po maratonskih, več kot 12-urnih pogajanjih, v Bruslju sprejeli dogovor o novi pomoči Grčiji, ki vključuje 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali do 107 milijard evrov dolgov.
 
Grški parlament je v četrtek že sprejel zakon, s katerim je potrdil način odpisa dolga Grčiji s strani zasebnih upnikov, danes pa je pristojno ministrstvo objavilo uradno ponudbo zamenjave obveznic.
 
Grški parlament se je v nadaljevanju svojega dela osredotočil na sprejemanje zakonodaje, s katero bo uvedel nove varčevalne ukrepe in reforme, ki so prav tako pogoj za prejem druge pomoči.