Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: Gospodarski pogoji bodo v letu 2013 še bolj zaostreni

Deli na:
Merklova: Gospodarski pogoji bodo v letu 2013 še bolj zaostreni

Foto: Reuters

Gospodarski pogoji bodo v letu 2013 še bolj zaostreni, kot so bili v letu 2012, je v novoletni poslanici, ki jo bodo nemške televizije predvajale danes zvečer, opozorila nemška kanclerka Angela Merkel. V govoru, ki je bil medijem posredovan v nedeljo, je Merklova dejala, da reforme že kažejo prve rezultate, zato morajo ljudje ostati potrpežljivi.

"Gospodarski pogoji ne bodo lažji, temveč še bolj zaostreni. Vendar pa nas to ne sme prestrašiti, temveč spodbuditi," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala nemška kanclerka. Ob tem je poudarila, da morajo države nadzorovati finančne trge in poskrbeti, da se ne bodo ponovile napake, ki so leta 2008 vodile v finančno krizo.

Evropske vlade je pozvala, naj izpeljejo zadane reforme, pri tem pa ljudi opozorila, da bo za njihovo uresničitev in izhod iz krize potrebna predvsem potrpežljivost.

Čeprav je Nemčija v precej boljšem gospodarskem položaju kot večina njenih evropskih partneric, pa je letos beležila upočasnjeno gospodarsko rast. V prvem četrtletju je bila ta 0,5-odstotna, v drugem 0,3-odstotna in v tretjem 0,2-odstotna. Mnogi ekonomisti sicer za zadnje četrtletje napovedujejo padec bruto domačega proizvoda.

Nemška centralna banka Bundesbank pa je zaradi počasnega okrevanja evropskega gospodarstva znižala napoved nemške gospodarske rasti za prihodnje leto, in sicer z 1,6 na 0,4 odstotka.