nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova brani okrepljene sile Nata na vzhodnih mejah zavezništva

Deli na:
Merklova brani okrepljene sile Nata na vzhodnih mejah zavezništva

Foto: Arhiv Reporterja

Nemška kanclerka Angela Merkel je v nagovoru parlamentu pred udeležbo na vrhu Nata v Varšavi danes dejala, da so poteze Rusije v Ukrajini v očeh Zahoda omajale ruski ugled. Poudarila je, da možnost hitre premestitve vojakov v kriznih situacijah ne zadošča, zato mora zavezništvo okrepiti svojo navzočnost na Baltiku in na Poljskem.

"K temu ukrepu bo precej prispevala tudi Nemčija," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova. Ob tem je poudarila, da gre za obrambni koncept. Osnovno načelo nedotakljivosti meja je bilo namreč po njenih besedah z besedami in dejanji postavljeno pod vprašanje.

Dejala je, da se odvračanje in dialog ne izključujeta, ampak sta neločljivo povezana pojma. "Strinjamo se, da je mogoče trajno varnost v Evropi doseči samo z Rusijo in ne brez nje," je poudarila Merklova.

Zavzela se je za nadaljevanje pogovorov med Natom in Rusijo, a ob tem kritizirala odločitev Moskve, ki je zavrnila sestanek Sveta Nato-Rusija še pred vrhom v Varšavi. Svet se bo sicer sestal prihodnjo sredo.

Srečanje v Varšavi bo potekalo v času, ko so se varnostne razmere v Evropi in okoli nje pomembno spremenile, je še dejala nemška kanclerka.

Voditelji držav članic zveze Nato se bodo v petek in soboto sestali na vrhu v Varšavi, na katerem bodo uradno potrdili odločitev o krepitvi vojaške navzočnosti na vzhodnih mejah zavezništva. Srečanje bo potekalo v senci zaostrenih odnosov z Rusijo in britanske odločitve za izstop iz Evropske unije.

Voditelji 28 držav članic zavezništva, med njimi slovenski premier Miro Cerar, bodo osrednjo pozornost namenili akcijskemu načrtu pripravljenosti, s katerim želijo odvrniti vse bolj agresivno Rusijo, ki je Zahod leta 2014 presenetila s posredovanjem na vzhodu Ukrajine in priključitvijo polotoka Krim.

Nato je v odgovor na ukrajinsko krizo za trikrat povečal število vojakov v svojih silah za hitro posredovanje na 40.000. Znotraj teh sil je vzpostavil tudi "bojno konico" z okoli 5000 vojaki, ki naj bi se bili sposobni na krizno območje odpraviti v vsega dveh dneh.