Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Melania in Donald na obisku pri Baracku in Michelle

Deli na:
Melania in Donald na obisku pri Baracku in Michelle

Foto: Reuters

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši sprejel svojega naslednika Donalda Trumpa s soprogo Melanio.

Obama in njegova žena Michelle sta Trumpova gostila na zajtrku pred začetkom inavguracijskih slovesnosti na Kapitolu.

Obamova sta svoja naslednika sprejela na stopnicah Bele hiše, pri tem pa je prišlo do manjše zmede zaradi darila, ki ga je nova prva dama prinesla svoji predhodnici.

Melania Trump je imela v rokah veliko škatlo draguljarja Tiffany v modri barvi, ki se je ujemala z njeno obleko. Michelle Obama nato presenečena ni vedela, kam bi odložila darilo med poziranjem predsedniških parov za zbrane fotografe.

Marinca, ki sta stala ob vratih, nista smela prekiniti pozdrava in prijeti škatle. Zadrego je rešil šele odhajajoči predsednik Obama, ki jo je hitro odnesel v Belo hišo ter se nato vrnil na fotografiranje.

Kaj je Melania Trump prinesla Michelle Obama, pa zaenkrat ostaja skrivnost, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Obama je pred tem še zadnjič zapustil Ovalno pisarno, v kateri je, kot veleva tradicija, svojemu nasledniku pustil pismo, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob odhodu se je s preprostim "Hvala" zahvalil Američanom, na vprašanje zbranih novinarjev, ali čuti nostalgijo, pa je odgovoril: "Seveda."

Trumpova sta se pred prihodom v Belo hišo udeležila maše v cerkvi sv. Janeza nedaleč od Bele hiše. Trump je bil oblečen v plašč in obleko temne barve z rdečo kravato, medtem ko je bila Melania v obleki nebeško modre barve.



Novoizvoljeni ameriški predsednik je sicer že navsezgodaj tvitnil: "Gibanje se nadaljuje. Delo se začenja." To je bil njegov prvi tvit na inavguracijski dan.

Obama pa je tvitnil: "Ne bom se ustavil. Z vami bom kot državljan, navdihovali me bodo vaši glasovi resnice in pravičnosti."

Medtem se na Kapitolu, kjer je sedež ameriškega kongresa, zbirajo kongresniki, nekdanji predsedniki, veleposlaniki in posebni gostje ter novinarji, ki bodo navzoči na slovesni prisegli novega predsednika.

Mnogi so sicer v znamenje protesta vabilo zavrnili, med njimi skoraj 50 demokratskih senatorjev, pa tudi številne znane osebnosti.

Donald Trump bo prisegel na dveh Svetih pismih, svojem in tistem, na katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln.

Po prisegi bo s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila bo parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bo ogled parade, sprejem, kasneje pa bo sledila serija plesnih zabav po prestolnici.

Poleg Trumpovih privržencev v Washingtonu, kjer bodo veljali strogi varnostni ukrepi, pričakujejo tudi številne protestnike.