državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mehika bo narko kralja El Chapa izročila ZDA

Deli na:
Mehika bo narko kralja El Chapa izročila ZDA

Foto: Arhiv Reporterja

Mehika je včeraj odobrila izročitev šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina Guzmana, znanega tudi kot El Chapo, ZDA, je sporočilo mehiško zunanje ministrstvo. El Chapo se lahko zoper odločitev še pritoži v 30 dneh, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ministrstvo je sporočilo, da so ameriške oblasti zagotovile, da Guzmanu v ZDA ne grozi smrtna kazen, kar je bil eden od pogojev Mehike za izročitev mamilarskega kralja.

Mehika je zahtevo ZDA za izročitev Guzmana prejela lani na podlagi številnih obtožb, od trgovine z mamili do umorov. Obtožen je v več ameriških zveznih državah. V Teksasu ga tako bremenijo umora, trgovine z mamili, organiziranega kriminala in pranja denarja. V Kaliforniji pa je obtožen trgovine z mamili.

Guzman je zaprt v zaporu Altiplano blizu mehiške prestolnice, kot je bil do 11. julija lani, ko je zbežal po rovu, ki ga je izkopal iz svoje celice. Oblasti so ga znova prijele januarja. Guzman je iz zapora zbežal že leta 2001, februarja 2014 pa so ga prijeli.

Po prijetju februarja 2014 je mehiški predsednik Enrique Pena Nieto vztrajal, da mora Guzman zaporno kazen prestati v Mehiki. A po njegovem drugem pobegu iz zapora je spremenil stališče.