mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mayeva: London se pripravlja tudi za primer propada pogajanj z EU

Deli na:
Mayeva: London se pripravlja tudi za primer propada pogajanj z EU

Foto: Profimedia

Britanska premierka Theresa May je včeraj v Londonu dejala, da se njena vlada pripravlja tudi na možnost, da bi pogajanja z Evropsko unijo o izstopu Združenega kraljestva iz povezave propadla.

Dodala je, da je odgovornost vlade, da se pripravi na vse možnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prvem nastopu pred britanskimi poslanci po svojem ključnem govoru o brexitu v Firencah je ponovila željo, da bi Velika Britanija z EU dosegla dogovor na pogajanjih, na katerih so od njihovega začetka v juliju dosegli le malo napredka. Ni pa predstavila podrobnosti, kako namerava pogajanja spraviti z mrtve točke.

EU trdi, da je pomanjkanje napredka pri treh ključnih vprašanjih, ki jih je treba rešiti, preden se lahko začnejo pogovarjati o trgovinskih odnosih - finančnih obveznosti, pravic državljanov ter irski meji.


Mayjeva je ponovila željo po "globokem in posebnem partnerstvu" z EU, zavrnila pa, da bi lahko bili obstoječi dogovori, ki jih ima EU s Švico, Norveško in Kanado, šablona za Veliko Britanijo.

Vztrajala je, da je žoga sedaj na strani EU, kar je Evropska komisija že zavrnila z besedami, da je žoga v celoti na britanski strani igrišča. Nasprotujoče si izjave tako puščajo le malo upanja, da bo v petem krogu pogajanj o brexitu, ki so se začela Mayeva: Britanska vlada se pripravlja tudi za primer propada pogajanj z EUv Bruslju, prišlo do napredka, navaja dpa.

Je pa Mayeva priznala, da bo v primeru prehodnega obdobja po izstopu leta 2019 Velika Britanija ostala pod jurisdikcijo Sodišča EU.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn meni, da v osrčju vlade vlada zmešnjava. "Polovica vlade želi, da bi odstavili zunanjega ministra, polovica pa premierko," je dejal glede pozivov Mayevi, naj odstavi ali zunanjega ministra Borisa Johnsona ali finančnega ministra Philipa Hammonda, ki drugače vidita uresničevanje brexita.