Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mayeva danes na pogovore k Junckerju o brexitu

Deli na:
Mayeva danes na pogovore k Junckerju o brexitu

Foto: Profimedia

Britanska premierka Theresa May bo danes odpotovala v Bruselj na pogovore s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, so v nedeljo pozno zvečer sporočili iz urada britanske premierke.

Mayeva bo v spremstvu ministra za brexit Davida Davisa v Bruselj odpotovala le nekaj dni pred vrhom EU o brexitu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Voditelji sedemindvajseterice bodo o dosedanjem napredku pogajanj o brexitu razpravljali na vrhu v Bruslju v četrtek in petek.

Downing Street vztraja, da je bilo današnje srečanje načrtovano že dlje časa, a dejstvo, da so to sporočili šele tik pred obiskom po poročanju agencij ustvarja vtis, da Mayeva tik pred vrhom skuša popraviti vtis po petek krogu pogajanj o brexitu, ki znova ni prinesel zadostnega napredka.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je v četrtek po petem krogu pogajanj o brexitu potrdil, da ni zadostnega napredka pri ločitvenih vprašanjih za začetek pogovorov o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Obenem je izrazil upanje, da bo s politično voljo bistven napredek mogoče doseči v prihodnjih dveh mesecih. Še zlasti je obžaloval "izjemno zaskrbljujoč" zastoj v pogovorih o finančni poravnavi.

EU že vseskozi vztraja, da je za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih, ki ga želi britanska stran takoj, treba najprej zagotoviti zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih: pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.