reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mayeva bo šefom EU predstavila "odprto in velikodušno ponudbo"

Deli na:
Mayeva bo šefom EU predstavila "odprto in velikodušno ponudbo"

Foto: Profimedia

Britanska premierka Theresa May bo danes v Firencah v govoru o brexitu preostalim 27 članicam EU po napovedih predstavila "odprto in velikodušno ponudbo" Londona v zvezi z izstopom iz EU.

Po mnenju analitikov gre za poskus premakniti z mrtve točke pogajanja o brexitu, v katerih je EU nezadovoljna z napredkom pogovorov o finančni poravnavi.

Britanski mediji poročajo, da se bo britanska premierka v Firencah obrnila neposredno na voditelje sedemindvajseterice ter tako skušala obiti Evropsko komisijo ter glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja.

Pričakovati je, da bo Mayeva danes omenila tudi ključno vprašanje finančne poravnave po brexitu. Po pisanju časnika Financial Times naj bi sporočila, da bo London za poravnavo finančnih obveznosti do unije plačal 20 milijard evrov. Na Downing Streetu so te navedbe že zavrnili kot špekulacijo. V Bruslju pričakujejo, da bo Združeno kraljestvo za poravnavo obveznosti odštelo med 60 in 100 milijard evrov.

Britanski BBC poroča, da bo Mayeva v Firencah izrazila tudi željo po prehodnem sporazumu za obdobje dveh let po britanskem izstopu iz unije, predvidenem za marec 2019.

Britanska premierka bo imela govor tri dni pred za ponedeljek napovedanim začetkom četrtega kroga pogajanj o brexitu v Bruslju. Dosedanja pogajanja niso prinesla večjega napredka glede ločitvenih vprašanj - pravic državljanov, finančne poravnave in meje z Irsko - ki jih želi Bruselj doreči najprej, šele nato se je pripravljen pogajati tudi o prihodnjih odnosih. Velika Britanija se želi o ločitvenih vprašanjih in prihodnjih odnosih po drugi strani pogajati vzporedno.