Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Marksist Žižek je okupiral Wall Street, napadel laži ameriškega kapitalizma

Deli na:
Marksist Žižek je okupiral Wall Street, napadel laži ameriškega kapitalizma

Slovenski filozof Slavoj Žižek je v nedeljo nagovoril protestnike v newyorškem parku Zuccotti in podprl njihove zahteve, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Žižek je protestnikom svetoval, naj razmišljajo o delu, ki jih še čaka. Poudaril je še, da gibanje Okupirajmo Wall Street izpostavlja laži, ki so temelj ameriške kapitalistične družbe.

Žižek je protestnikom predstavil svoj seminar o radikalizmu ter podprl njihove ideje in zahteve. Predlagal jim je tudi, naj jih ne zavede razpoloženje v parku Zuccotti, kjer je središče gibanja Okupirajmo Wall Street, ampak da naj razmišljajo o delu, ki jih še čaka.

Poleg tega je govoril tudi o komunizmu in kapitalizmu, ob tem pa je kitajske komuniste označil za najučinkovitejše in najbolj brutalne kapitaliste. "Komunistična revolucija je propadla in danes smo komunisti edino tako, da skrbimo za skupno dobro, kot je okolje. Zakaj si lahko predstavljamo konec sveta, ne moremo pa si zamisliti konca kapitalizma," je vprašal protestnike.
 
Kot je še dejal, podpira milijarderja Georgea Sorosa, nato pa ga je primerjal s čokoladnim odvajalom. Kot čokolada povzroča zaprtje, Soros po njegovem predstavlja podobno notranje protislovje. "Najprej vam bodo vzeli milijarde, nato pa vam vrnili polovico. In to naj bi jih delalo največje humanitarce," meni Žižek. Protestnikom je sicer svetoval, naj vzamejo denar, a naj se ne nehajo bojevati proti sistemu.
 
Gibanje Okupirajte Wall Street bi se po njegovem moralo združiti s čajankarji, ne pa da so njihov nasprotnik.
 
Ohlapno povezana skupina več kot 200 protestnikov sicer že več tednov protestira proti pohlepu velikih družb ter vztraja, da branijo 99 odstotkov ameriškega prebivalstva proti enemu odstotku najbogatejših. Protestirajo proti propadanju hipotek in bančnim zaplembam hiš ter proti visoki stopnji brezposelnosti, izpadom finančnikov na Wall Streetu ter proti policijskemu nasilju.
 
Protestniki taborijo na zasebni lastnini v parku Zuccotti nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra, kjer nameravajo vztrajati tudi čez zimo. Spijo na tleh, zaviti v odeje in spalne vreče, postavili so si zasilno kuhinjo in knjižnico. Gre večinoma za izobražene mlade brezposelne ljudi in študente.
 
Protesti proti pohlepu Wall Streeta pa naj bi v kratkem dobile tudi globalno razsežnost, in sicer naj bi se 15. oktobra protestniki po vsem svetu, tudi v Sloveniji, uprli finančni nadvladi, še navaja portal.