favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malijski premier po aretaciji odstopil

Deli na:
Malijski premier po aretaciji odstopil

Foto: Reuters

Malijski premier Cheick Modibo Diarra je danes odstopil, potem ko so ga na domu aretirali vojaki nekdanjega vodje vojaškega udara Amadouja Sanogoja. Odstop je sporočil v izjavi za nacionalno televizijo, razlogov pa ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z odstopom so se razmere v državi, ki je razdeljena na polovico, odkar so oboroženi islamisti, povezani z Al Kaido, zavzeli sever države in jo je pred meseci pretresel vojaški udar, še dodatno zapletle.

Diarre se je, medtem ko je nervozno gledal v tla, še zahvalil podpornikom in izrazil upanje, da "bo nova ekipa" uspešna. Dodal je, da je z njim odstopila tudi celotna vlada.

Izjavo je dal nekaj ur potem, ko je vir iz njegovega kroga povedal, da je premiera v ponedeljek zvečer na njegovem domu aretiralo okoli 20 vojakov, ki so prišli iz Katija, vojaškega oporišča izven Bamaka, kjer je sedež bivših prevratnikov. Dodal je, da so vojaki povedali, da so ga prijeli po ukazu Sanogoja. Varnostni vir je informacijo potrdil.

Diarra, astrofizik, ki je delal na več vesoljskih programih ameriške vesoljske agencije Nasa in bil predsednik Microsoft za Afriko, naj bi v ponedeljek odpotoval v Pariz na zdravstveni pregled. Na letališče ni odšel, ko je izvedel, da so njegovo prtljago vzeli z letala. Pred odhodom naj bi posnel kratko izjavo, ki naj bi jo predvajala televizija, a so jo vojaki zasegli še pred predvajanjem.



Diarra je bil imenovan za premiera začasne vlade 17. aprila letos, le nekaj tednov po vojaškem udaru 22. marca, ki je nekdaj stabilno demokracijo pogreznil v krizo. Vojska pod vodstvom Sanogoja je takrat z oblasti strmoglavila predsednika Amadoua Toumanija Toureja, ker naj se ne bi bil sposoben soočiti z uporniškimi Tuaregi, ki so ob pomoči islamistov prevzeli nadzor na severu Malija. Ti so nato Tuarege izrinili s ključnih položajev in prevzeli območje.

60-letni Diarre podpira vojaško intervencijo zahodnoafriških sil na sever države, kjer so na območju večjem od Francije skrajneži ustanovili državo Azavad. Vodijo jo v skladu s šeriatskim pravom, v skladu s katerim izvajajo tudi krute načine kaznovanja. Sanogo tuji intervenciji ostro nasprotuje.

Zahodnoafriške države si pri teh načrtih želijo podpore Varnostnega sveta Združenih narodov. Zunanji minister Slonokoščene obale Charles Koffi Diby je tako v ponedeljek VS ZN pozval, naj odobri vojaško intervencijo na severu Malija. Zahod se boji, da bi lahko postal zatočišče za teroriste. Zahodnoafriške države želijo napotiti na sever države kakih 3300 vojakov, medtem ko si mnoge sosede bolj želijo mirne rešitve, ZN in ZDA pa opozarjajo na previdnost.

Zunanji ministri EU so sicer v ponedeljek potrdili načrte operacije za usposabljanje malijske vojske, s katero želijo pomagati vladi, da znova prevzame nadzor na severu države.