900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonski predsednik je zavrnil "nepravičen, represiven zakon, ki favorizira le albanščino"

Deli na:
Makedonski predsednik je zavrnil "nepravičen, represiven zakon, ki favorizira le albanščino"

Foto: Predsednik Gjorge Ivanov je zavrnil imenovanje novega mandatarja.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je včeraj sporočil, da ne bo podpisal zakona, s katerim bi albanščina postala drugi uradni jezik v makedonskih državnih institucijah in organih.

Za uveljavitev zakona je namreč manjkal le še njegov podpis, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

"Namesto da se gradi večnacionalna družba v duhu dialoga in soobstoja s pomočjo pravičnih in univerzalno sprejetih zakonov, smo sprejeli nepravičen, represiven zakon, ki favorizira le albanščino," je svojo odločitev pojasnil Ivanov.

Novi zakon po njegovem mnenju ni skladen z ustavo, nasprotujejo pa mu tudi strokovnjaki ter državljani. Kot je še ocenil makedonski predsednik, bi novi zakon ohromel delo institucij in predstavlja grožnjo unitarnemu značaju države.

Ivanov je parlamentu že poslal pismo, v katerem je pojasnil svojo odločitev in pozval poslance, naj preučijo njegove pripombe.



Vladna koalicija se lahko sicer odloči za ponovno glasovanje, po katerem zakon, če je potrjen, avtomatično začne veljati.

Makedonski parlament je prejšnji teden potrdil zakon, s katerim je albanščina postala drugi uradni jezik. V Makedoniji s skupno 2,1 milijona prebivalcev živi med 20 in 25 odstotkov Albancev. Glavni jezik je makedonščina, albanščina pa je bila doslej uradni jezik le na območjih z določenim odstotkom albanskega prebivalstva.

Po novem zakonu pa bi lahko makedonski Albanci svoj jezik uporabljali na upravnih enotah, v zdravstvenih ustanovah, na policiji in na sodiščih. V parlamentu bi lahko albanščino uporabljali poslanci albanskih strank.

Za zakon, katerega sprejetje so albanske stranke lani postavile za pogoj za sodelovanje v vladajoči koaliciji s socialdemokrati, je glasovalo 69 od skupno 120 poslancev.