urska horvat Odkrito.si

Urška Hrovat zaradi hude poškodbe glave pristala...

Gasper_Grom Svet24.si

Grom jih bo odvajal od nezdravih razvad

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

Makedonski predsednik Ivanov podelil mandat za sestavo vlade Zaevu

Deli na:
Makedonski predsednik Ivanov podelil mandat za sestavo vlade Zaevu

Foto: Profimedia

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes podelil mandat za sestavo nove vlade vodji opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu.

Zaev je mandat za sestavo dobil nekaj več kot pet mesecev po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 11. decembra lani.

V skladu z makedonsko ustavo ima mandatar zdaj 20 dni časa, da parlamentu predloži sestavo svojega kabineta. Zaev je nedavno izrazil pričakovanje, da bo Makedonija novo vlado dobila do konca maja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

SDSM je koalicijo sestavila s tremi albanskimi strankami - DUI, Gibanjem Besa in Zavezništvom Albancev. Na decembrskih parlamentarnih volitvah je sicer zmagala konservativna stranka VMRO-DPMNE bivšega premierja Nikole Gruevskega, a z 51 od 120 poslancev ni bila sposobna sestaviti vlade sama, koalicijskega partnerja pa ni našla.

Ivanov sprva ni želel podeliti mandata Zaevu. Glavni razlog za to je bila t. i. tiranska platforma, ki so jo podpisale vse albanske stranke v Makedoniji. Ena izmed zahtev v platformi, ki po mnenju Ivanova ogroža suverenost in ozemeljsko celovitost Makedonije, je, da albanski jezik postane drugi uradni jezik v državi.