državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonci Grkom vračajo migrante in novinarje, ki so se prebili čez mejo

Deli na:
Makedonci Grkom vračajo migrante in novinarje, ki so se prebili čez mejo

Foto: Getty Images

Makedonija je včeraj v Grčijo vrnila več sto beguncev, ki so v ponedeljek nezakonito prečkali njeno mejo. Večino beguncev so v Grčijo odpeljali s tovornjaki.

Koliko beguncev je nezakonito v ponedeljek prestopilo mejo med Makedonijo in Grčijo, po uradnih podatkih ni znano. Po navedbah medijev naj bi jih bilo med 700 in 2000, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da se je čez mejo uspelo prebiti 1500 migrantom.

Po podatkih Skopja naj bi Makedonija v Grčijo vrnila okoli 700 ljudi. Med vrnjenimi begunci naj bi bilo tudi več deset novinarjev, ki so jih spremljali. Zaradi nezakonitega prestopa meje naj bi jih kaznovali z 250 evri globe.

Tiskovni predstavnik makedonske vojske je za AFP pojasnil, da so v ponedeljek v vasi Moin v bližini meje zalotili večjo skupino, ki je nezakonito prišla v državo, nakar so jo "brez kakršnegakoli incidenta ali uporabe sile" blokirali in v zgodnjih jutranjih urah vrnili nazaj v Grčijo.

A oblasti v Atenah so zatrdile, da o vrnitvi beguncev ne vedo ničesar, da jih Skopje v zvezi s tem ni uradno kontaktiralo in da do nje preko uradnih mejnih prehodov ni prišlo.

Kot ob navajanju beguncev in novinarjev, vpletenih v ponedeljkovo dogajanje, piše AFP, so v Makedoniji z njimi grdo ravnali. Več naj bi jih celo pretepli, poleg tega naj bi jim ne dovolili, da zakurijo ogenj, čeprav so morali čakati na prostem in je bilo ponoči zelo mrzlo.

Pri jutranjem vračanju naj bi jih nato razdelili v manjše skupine, nakar so Makedonci - ni povsem jasno ali vojaki ali policisti - celo rezali lastno žico, ki so jo postavili ob meji z Grčijo, da so lahko ljudi v sosednjo državo vračali nezakonito, brez vedenja grških oblasti.

Makedonija je z de facto zaprtjem meje zaprla tudi balkansko begunsko pot. Na tisoče beguncev je tako obtičalo na severu Grčije in skušajo zdaj v Makedonijo vstopiti mimo mejnih prehodov.