mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro z vojsko na ulicah pričakuje "mater vseh protestov"

Deli na:
Maduro z vojsko na ulicah pričakuje "mater vseh protestov"

Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pred množičnimi protesti opozicije, napovedanimi za sredo, v nedeljo na ulice poslal vojsko.

Vojska je že potrdila zvestobo predsedniku. Države Latinske Amerike medtem pozivajo k mirnim protestom v Venezueli, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Venezueli že dva tedna vsak dan potekajo protesti proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Madura, ki se jih udeležuje več deset tisoč ljudi. V spopadih med protestniki in policijo je bilo od začetka demonstracij ubitih najmanj pet protestnikov, več sto jih je bilo ranjenih.

Desnosredinska opozicija opozarja, da se Maduro v sivem območju med diktaturo in preostankom demokracije giblje v smeri "črnega območja". Protestniki se zavzemajo za predčasne volitve in izpustitev političnih zapornikov.

Vrhunec naj bi demonstracije dosegle v sredo, venezuelska opozicija napoveduje "mater vseh protestov". Množični protesti bodo potekali na državni praznik, s katerim v Venezueli obeležujejo začetek boja za neodvisnost leta 1810. Madurovi podporniki so za isti dan napovedali demonstracije v podporo predsedniku.


Maduro je na ulice poslal vojsko in vojsko pozval k pripravljenosti. Kot je poudaril v ponedeljek, želi opozicija organizirati izgrede ter s tem izzvati posredovanje tujine v državi.

Predstavniki opozicije svarijo pred nasiljem na demonstracijah in so vojsko pred protesti pozvali, naj se obrne proti Maduru, ki je državo pahnil v hudo gospodarsko in politično krizo s pomanjkanjem in izgredi.

A obrambni minister Vladimir Padrino Lopez je dejal, da vojska "potrjuje svojo brezpogojno lojalnost predsedniku". To je povedal pred več tisoč oboroženimi pripadniki t.i. bolivarske milice na trgu pred predsedniško palačo, ki so njegove besede pozdravili z dvignjenimi pestmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maduro se je za podporo že zahvalil in napovedal, da bo vojsko razširil na pol milijona vojakov. "Lojalnost se poplača z lojalnostjo," je dejal.

Države Latinske Amerike medtem pozivajo k mirnim protestom v Venezueli. "Pozivamo vlado bolivarske republike Venezuela, naj zagotovi pravico do mirnih protestov," je v skupnem sporočilu pozvalo enajst držav - Argentina, Brazilija, Čile, Gvatemala, Honduras, Kolumbija, Kostarika, Mehika, Paragvaj, Peru in Urugvaj.