zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro ukinja bankovce za 100 bolivarjev, ki naj bi bili orodje mafije

Deli na:
Maduro ukinja bankovce za 100 bolivarjev, ki naj bi bili orodje mafije

Foto: arhiv Reporterja

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je napovedani umik bankovcev za 100 bolivarjev odložil na januar

Novi bankovci za 500 bolivarjev, ki naj bi jih nadomestili, namreč še niso prispeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Maduro v soboto še napovedal, da bo meja z Brazilijo in Kolumbijo ostala zaprta do 2. januarja.

Venezuelski predsednik se je za umik bankovcev za 100 bolivarjev odločil, ker naj bi te bankovce mafija s podporo ZDA zadrževala izven obtoka, s čimer naj bi destabilizirali državo. "Onemogočili bomo embargo, ki nam ga skušajo vsiliti, prav tako preganjanje in sabotažo," je dejal. Kdaj bodo prispeli novi bankovci, naj bi sporočil konec meseca, ni pa namignil, od kod naj bi prispeli.

Predsednik venezuelske centralne banke Nelson Merentes je minuli teden obljubil, da je več milijonov bankovcev, ki jih tiskajo v tujini, že na poti. Prvoten načrt je bil, da bodo novi bankovci krožili ob starih, a si je Maduro premislil in začel stare umikati iz obtoka.



Zaprtje meje z Brazilijo in Kolumbijo, ki ga je Maduro ukazal v torek za 72 ur in nato podaljšal še za tri dni, bo po novem odloku veljalo do 2. januarja.

Venezuela je sredi globoke gospodarske krize, grozi ji velika inflacija, saj ji je Mednarodni denarni sklad (IMF) napovedal 475-odstotno rast cen. Bankovec v vrednosti 100 bolivarjev, ki predstavlja 77 odstotkov vse gotovine v obtoku, je trenutno vreden okoli 15 ameriških centov.

Nezadovoljstvo z razmerami je po državi sprožilo številne proteste. Ljudje zaradi pomanjkanja denarja ne morejo kupiti hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin, primanjkuje tudi zdravil in medicinskih pripomočkov. V mestu Bolivar na jugu države naj bi v nasilnih protestih po nekaterih navedbah umrli štirje ljudje, česar pa oblasti še niso potrdile.