zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro ignoriral opozicijo in z dekretom potrdil venezuelski proračun

Deli na:
Maduro ignoriral opozicijo in z dekretom potrdil venezuelski proračun

Foto: Arhiv Reporterja

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v petek z dekretom potrdil proračun za leto 2017. S tem se je Maduro izognil glasovanju v parlamentu, kjer ima od januarja večino opozicija. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bi lahko Madurova poteza še poglobila venezuelsko gospodarsko krizo.

"Tukaj je proračun za leto 2017 in naj bo izvršen. Prosim za podporo ljudi, vojske in ulice," je po poročanju AFP ob slovesnem podpisu dokumenta dejal venezuelski predsednik.

Do podpisa je prišlo dva dni po tem, ko je venezuelsko vrhovno sodišče, za katerega sicer opozicija trdi, da je polno Madurovih podpornikov, odločilo, da levičarskemu vodji predloga proračuna ni treba vložiti v parlament, čeprav tako določa ustava.

Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z besedami, da gre za "ohranitev delovanja države, ki je porok temeljnih pravic in ustavnega reda". Obenem so na sodišču dodali, da parlament ni verodostojen, saj v njem sedijo trije opozicijski poslanci, katerih izvolitev je zaradi očitkov o prevari še vedno predmet preiskave.

Maduro je ob tem izpostavil, da je bil dekret nujen, ker "parlamenta v Venezueli ni", ampak gre za politični forum, ki deluje kljub drugačni odločitvi sodišča. Predsednik je sicer v sporu s parlamentom, odkar je desnosredinska opozicija januarja dobila večino v parlamentu in končala 17-letni politični monopol levice.

Kot navaja AFP, nov proračun temelji na ceni nafte 30 dolarjev za 159-litrski sod. Obenem proračun 73,6 odstotka izdatkov namenja socialnim programom. Proračun spremlja še zakon, s katerim želi Maduro zajeziti državni dolg.

Predsednik pristojnega parlamentarnega odbora Jose Guerra je izrazil ogorčenje nad potezo predsednika in poudaril, da bi parlament proračun zavrnil. "Vlado bomo opozorili, da gre za nezakonit proračun," je ob tem dodal. Napovedal je tudi, da bo parlament finančne institucije pozval, naj se vzdržijo dajanja posojil vladi.

Ekonomisti medtem svarijo, da bo nov proračun sprožil še večje mednarodno nezaupanje Venezueli. Na državni akademiji ekonomskih znanosti so Madurovo potezo ocenili za napad na ustavni red. AFP je ob tem povzela še eno od nedavnih raziskav, ki kaže, da že sedem od desetih Venezuelcev želi novo vlado.