nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro grozi z odvzemom zaprtih podjetij

Deli na:
Maduro grozi z odvzemom zaprtih podjetij

Foto: Getty Images

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v soboto opozoril, da bo vlada zasegla vsa podjetja, ki so ustavila proizvodnjo, njihove lastnike pa zaprla. V okviru izrednih razmer, ki jih je razglasil v petek, je za prihodnjo soboto napovedal vojaške vaje za soočenje s tujimi grožnjami.

Levičarski predsednik Maduro skuša obrzdati vse hujšo gospodarsko krizo, zaradi katere je vse bolj prizadeto vsakdanje življenje ljudi, saj se v državi soočajo s pomanjkanjem hrane, elektrike, porastom cen, izgredi in tudi plenjenji, ki Venezuelo potiskajo na rob propada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V petek je Maduro obsodil ZDA, da destabilizirajo državo po nalogu "venezuelske fašistične desnice", s čemer je utemeljil odločitev za razširitev izrednih gospodarskih razmer, ki jih je uvedel januarja, na polne izredne razmere, ki bodo po njegovih besedah trajale sprva tri mesece, verjetno pa do leta 2017.

V nagovoru podpornikom na zborovanju v središči Caracasa je v soboto napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedel v okviru izrednih razmer.

Izpostavil je, da morajo sprejeti vse potrebne ukrepe za obnovo proizvodnje, ki jo paralizira buržoazija. "Kdor želi ustaviti proizvodnjo, da bi sabotiral državo, bi moral oditi, tiste, ki to delajo, pa je treba zapreti," je dejal.

To je dejal, potem ko je največje venezuelsko prehrambeno podjetje Polar Group 30. aprila ustavilo proizvodnjo piva, češ da zaradi nesposobnosti vlade ne morejo uvažati ječmena. Lastnik tovarne, milijarder Lorenzo Mendoza, je sicer glasen kritik Madure.

Za naslednjo soboto je Maduro odredil tudi vojaške vaje, da "bi se pripravili na katerikoli scenarij", pri tem pa zatrdil, da obstajajo načrti za oboroženo posredovanje v državi.

Opozicijski voditelji Madura obtožujejo, da želi z izrednimi razmerami destabilizirati državo in jim preprečiti organizacijo referenduma o njegovi odstavitvi, za katerega je opozicija zbrala 1,8 milijona podpisov.

Na protestu opozicije v prestolnici je vodja opozicije Henrique Capriles v soboto opozoril, da Maduro vodi nevarno strategijo. "Venezuela je bomba, ki lahko vsak trenutek eksplodira," je dejal okoli tisoč protestnikom.

Južnoameriška država, ki je velika proizvajalka nafte in ima največje rezerve nafte na svetu, je v veliko gospodarsko krizo zašla zaradi padca cen surove nafte. Inflacija je lani znašala 180,9 odstotka, bruto domači proizvod pa je upadel za 5,7 odstotka.