Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron razočaral korziške nacionaliste: V Franciji je samo en uradni jezik - francoski!

Deli na:
Macron razočaral korziške nacionaliste: V Franciji je samo en uradni jezik - francoski!

Emanuel Macron - Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj Korziki ponudil vključitev v ustavo preko ustavnega dopolnila, s katerim bi priznali posebnost tega sredozemskega otoka.

Zavrnil pa je zahteve korziških nacionalistov glede jezika in lastninske pravice nepremičnin, poročajo tuje tiskovne agencije.

Korziški nacionalisti, ki so decembra prevzeli večino v regionalnem parlamentu in zahtevajo več avtonomije, predvsem glede jezika, so razočarani, saj je s tem zavrnil njihove glavne zahteve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Težko pričakovan govor Macrona na njegovem prvem obisku na Korziki je predsednik regionalne vlade Gilles Simeoni kritiziral, češ da je uporabil "neokolonialističen jezik". Dvodnevni predsednikov obisk pa je označil za izgubljeno priložnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je v Bastii dejal, da bi morali korziški jezik, ki je bliže italijanščini kot francoščini, zaščititi in razvijati, da pa ne bo mogel postati uradni jezik, kot zahtevajo nacionalisti.

"V Franciji je samo en uradni jezik - francoski," je izpostavil. Francoski jezik je bil "prvi temelj francoskega naroda in zato je nujno potrebno, da ohranimo tisto, kar nas je naredilo," je dejal.

Zavrnil je tudi zahteve po pravnih omejitvah glede prodaje nepremičnin in zemljišč ljudem, ki ne živijo na Korziki. Nepremičninski trg na otoku je namreč pod pritiskom turizma, ki je sicer najpomembnejši vir dohodka.


Predlog, da bi pravico do lastnine vezali na status stalnega bivališča na otoku, bi kršil ustavo in evropsko pravo in ne bi rešil problema, je dejal.

Kot navaja dpa, je Korzika prvi preizkus za željo Macrona, da bi Francija, ki je že dolgo zelo centralizirana in ni naklonjena regionalnim in etničnim razlikam, postala bolj fleksibilna.

Macron je še dejal, da bi ustavno dopolnilo, ki je že v pripravi, dalo Korziki in drugim regijam pravico do zahtev po večjih pooblastilih.

Dodal je, da bi Korziko dodali v ustavo v skladu s statusom, ki ga ponujajo vsem regijam in bi pomenil način za priznanje "njene identitete in njene zasidranosti v francoski republiki".

Zaveda pa se, da korziški parlament zahteva posebno ustavno določilo samo za Korziko. Izrazil je pripravljenost, da otoku priznajo posebnost glede na njegovo geografijo in posebnosti.

Podrobnosti dopolnila bi morali doreči pred njegovo vključitvijo v načrtovane ustavne spremembe, ki so predvidene letos, je dejal Macron. Zavrnil pa je možnosti "spremembe ustave na podlagi koncepta".

Po mnenju Simeonija je Macronova ponudba ustavnega dopolnila "dejansko edini napredek v njegovem govoru". "To moramo izkoristiti za izgraditev pravega statusa avtonomije," je dodal, saj meni, da je Macron to možnost pustil odprto, poroča dpa.