stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron prevzel položaj; že jutri bo obiskal Merklovo

Deli na:
Macron prevzel položaj; že jutri bo obiskal Merklovo

Foto: Reuters

Emmanuel Macron je na današnji slovesnosti v Elizejski palači prevzel položaj kot doslej najmlajši francoski predsednik.

Ob prevzemu oblasti od socialista Francoisa Hollanda je 39-letni novi predsednik dejal, da želi Francozom povrniti upanje in zaupanje vase, Evropsko unijo pa reformirati in ponovno zagnati.

Macron je kot sredinski kandidat v drugem krogu predsedniških volitev 7. maja s 66 odstotki prejetih glasov premagal skrajno desničarko Marine Le Pen. V politiko je nekdanji bančnik vstopil kot svetovalec dosedanjega socialističnega predsednika Hollanda, nakar je postal gospodarski minister v njegovi vladi. Lani poleti je iz vlade izstopil in ustanovil lastno politično gibanje Naprej, s katerim namerava nastopiti tudi na junijskih parlamentarnih volitvah. Sam sicer pred tokratnimi predsedniškimi ni sodeloval še na nobenih volitvah.

Hollande, ki je zapustil položaj kot eden najmanj priljubljenih francoskih predsednikov, je Macrona danes pričakal nasmejan na rdeči preprogi pred Elizejsko palačo, nato pa sta se umaknila na zasebni pogovor. Deset minut prej je na svoj novi dom prispela tudi soproga novega predsednika, 64-letna Brigitte Macron, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po pogovoru za zaprtimi vrati sta se oba predsednika ponovno pojavila na rdeči preprogi, kjer sta se rokovala, nato pa je limuzina odpeljala Hollanda, Macron s soprogo pa se je ob spremstvu častne straže napotil v dvorano z več sto politiki in drugimi vabljenimi gosti, kjer so prebrali uradne rezultate volitev in ga tudi uradno razglasili za predsednika države.


V svojem prvem predsedniškem govoru je Macron napovedal, da bo poskušal dati nov zagon francoskemu gospodarstvu in premostiti politični razkol v državi. "Delo bo počasno, zahtevno, a je neizogibno," je dejal, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Francozi so 7. maja izbrali upanje in zmagovalni duh," je dodal in zatrdil, da nikakor ne bo odstopal od obljub, ki jih je dal med volilno kampanjo.

Že takrat je napovedoval, da se bo kot predsednik boril za Francijo in za Evropo. "Potrebujemo Evropo, ki je bolj učinkovita, bolj demokratična, bolj politična," je dejal danes. "Svet in Evropa potrebujeta Francijo bolj kot kdajkoli prej. In potrebujeta močno Francijo, ki se zaveda svoje usode. Francijo, ki povzdiguje glas za svobodo in solidarnost." "Evropa, ki jo potrebujemo, bo reformirana in ponovno zagnana, ker nas ščiti in nam omogoča, da širimo po svetu svoje vrednote," je še povedal.

Macron je tudi ponovil, da bo zastopal vse Francoze, tudi tiste, ki se morda čutijo pozabljene. "Delitve in prelome v naši družbi je treba premostiti, pa naj gre za gospodarske, socialne, politične ali moralne," je povedal, kot poroča AFP.

Novoizvoljeni predsednik naj bi že kmalu sporočil imena svojih sodelavcev. Kot je za agencijo Reuters povedal neimenovani vir blizu Macrona, bo že v ponedeljek imenoval kandidata za novega predsednika vlade, dan kasneje pa naj bi bili znani še ostali člani nove vlade.

Dan po zaprisegi bo novi francoski predsednik odpotoval na svoj prvi obisk v tujino. Pot ga bo vodila v Berlin, kjer ga bo pozno popoldne sprejela nemška kanclerka Angela Merkel.