Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron obtožuje Rusijo, da skuša vplivati na volitve v Franciji

Deli na:
Macron obtožuje Rusijo, da skuša vplivati na volitve v Franciji

Foto: Reuters

Rusija naj bi uporabljala svoje državne medije za hekerske napade in objavljanje lažnih novic, s čimer naj bi poskušala vplivati na volilno tekmo v Franciji.

Neodvisni kandidat na francoskih predsedniških volitvah Emmanuel Macron je Rusijo obtožil vmešavanja v predvolilno kampanjo s hekerskimi napadi in posredovanjem lažnih novic, tudi v povezavi z nedavnimi govoricami, da naj bi bil Macron gej. V Kremlju so obtožbe že zanikali.

Rusija naj bi uporabljala svoje državne medije za hekerske napade in objavljanje lažnih novic, s čimer naj bi poskušala vplivati na volilno tekmo v Franciji. Po besedah vodje Macronove kampanje Richarda Ferranda so priče "na stotine, celo tisoče" poskusom hekerskih napadov, ki izvirajo iz Rusije.

"Pogledati si moramo dve dejstvi: dva glavna medija Russia Today in Sputnik, ki sta v lasti ruske države, širita lažne novice," je za francosko televizijo France 2 dejal Ferrand, ki ga povzema britanski Financial Times.


S svojo izjavo je podkrepil vse večjo zaskrbljenost evropskih obveščevalcev, da bi lahko Rusija poskušala vplivati na letošnje parlamentarne in predsedniške volitve v Franciji, na Nizozemskem in v Nemčiji. Ameriški obveščevalci pa so že lani trdili, da se je Rusija s hekerskimi napadi vmešavala tudi v ameriške predsedniške volitve.

Macron, ki nastopa kot neodvisni kandidat, je sicer postal neke vrste favorit na volitvah, ki bodo spomladi. Kandidat konservativcev Francois Fillon je namreč izgubil znaten delež podpore zaradi obtožb o fiktivni zaposlitvi soproge in po novem naj bi se glede na ankete v drugem krogu maja prav Macron pomeril z vodjo skrajne desnice Marine Le Pen in jo tudi premagal.

Macron je po pisanju FT oster kritik ruske zunanje politike. Tudi po besedah Ferranda je bil Macron tarča ruskih napadov, ker se zavzema za močno Evropo, ki bi se postavila po robu Rusiji.

V Kremlju so navedbe danes že zavrnili. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je obtožbe o vpletenosti Rusije v hekerske napade označil za absurdne, je danes poročala ruska tiskovna agencija Tass.