900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron naskakuje še na zmago na parlamentarnih volitvah

Deli na:
Macron naskakuje še na zmago na parlamentarnih volitvah

Foto: Profimedia

V Franciji bo danes potekal prvi krog parlamentarnih volitev, ki mu bo v večini volilnih okrajev čez teden dni sledil drugi krog.

Na volitvah se glede na ankete obeta prepričljiva zmaga gibanju Naprej republika novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki naj bi celo osvojilo za izvedbo Macronovega programa močno potrebno absolutno večino.

Ankete šele lanskega aprila ustanovljenemu Macronovemu gibanju v prvem krogu napovedujejo okrog 30-odstotno podporo - rezultat, ki naj bi se v drugem krogu preoblikoval v jasno večino poslanskih sedežev. Njihovi kandidati naj bi glede na nekatere raziskave zasedli med 320 in 350 sedežev, medtem ko jih za večino potrebujejo 289. Nekatere ankete jim napovedujejo celo do 400 poslancev.

Desni Republikanci naj bi osvojili okrog 20 odstotkov glasov. Nacionalni fronti se obeta 18 odstotkov, radikalno levi Nepokorni Franciji predsedniškega kandidata Jean-Luca Melenchona 12,5 odstotka glasov, socialistom pa osemodstotna podpora.



Francozi v 577 volilnih okrajih volijo po enega poslanca. Kandidat si lahko zmago zagotovi že v prvem krogu, če osvoji najmanj 50 odstotkov glasov, ki pa morajo predstavljati najmanj 25 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Če to ne bo uspelo nobenemu izmed kandidatov, se bosta v drugem krogu pomerila prvo- in drugouvrščeni ter tisti, ki bodo v prvem krogu prejeli glasove vsaj 12,5 odstotka volilnih upravičencev. V drugem krogu zmaga kandidat z največjim deležem glasov.

Pri tem velja večinski volilni sistem - sedež v narodni skupščini dobi le zmagovalec, medtem ko glasovi za preostale kandidate odpadejo. Zaradi tega manjše stranke še posebej težko pridobijo poslanske mandate.