kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Luksemburg brani davčne olajšave za Amazon

Deli na:
Luksemburg brani davčne olajšave za Amazon

Foto: arhiv Reporterja

Luksemburg se je zoperstavil zahtevi Evropske komisije, naj od ameriškega spletnega trgovca Amazon zahteva vračilo davčnih olajšav, ki mu jih je odobril v višini 250 milijonov evrov. Po mnenju komisije so olajšave v nasprotju s pravili državne pomoči, Luksemburg pa se bo po pravico obrnil na Sodišče EU.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo luksemburško finančno ministrstvo, Evropska komisija v primeru Amazona ni dokazala obstoja "selektivne prednosti".

Evropska komisija je v začetku oktobra opozorila, da davčne olajšave, ki jih je Luksemburg odobril ameriškemu spletnemu trgovcu, kršijo pravila državne pomoči. Zaradi tega dogovora ni bilo obdavčenega skoraj tri četrtine Amazonovega dobička, je opozorila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Amazon je plačal le četrtino toliko davkov, kot so jim morala plačati druga, lokalna podjetja - pa čeprav za vse velja enaka nacionalna davčna zakonodaja. To je v skladu z evropskimi pravili konkurence prepovedano, so opozorili v Bruslju.

Amazon je očitke Bruslja zavrnil že oktobra. Kot so poudarili v ameriški družbi, niso bili deležni nobene posebne obravnave s strani Luksemburga, svoje davke pa so plačevali v skladu z nacionalno in mednarodno zakonodajo.

Zadeva je povezana s t.i. razkritji v primeru LuxLeaks. Novembra 2014 je bilo razkritih več sto primerov, kako se multinacionalni koncerni v Luksemburgu na stroške drugih članic EU izogibajo plačevanju davkov. Afera je spravila v težave tudi takrat sveže izvoljenega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Pred časom je bil namreč dolgoletni finančni minister in predsednik vlade Luksemburga.