Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Londonski napadalec na muslimanske vernike bo preganjan kot terorist

Deli na:
Londonski napadalec na muslimanske vernike bo preganjan kot terorist

Foto: Profimedia

Na severu Londona je v noči na ponedeljek kombi zapeljal v množico vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi.

Evropo sta pretresla dva nova napada. Prizorišči sta bila ponovno London in Pariz. Britanska prestolnica je bila priča napadu na muslimanske vernike, v Parizu je na Elizejskih poljanah eksplodiral avtomobil, ki se je naprej zaletel v policijski kombi.

Na severu Londona je v noči na ponedeljek kombi zapeljal v množico vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi. Napad je zahteval smrtno žrtev, še deset jih je bilo ranjenih.

Po incidentu je policija 47-letnega voznika prijela. Kot so sporočili, so ga aretirali na podlagi terorističnega dejanja. Po informacijah britanskega BBC, gre za Darrena Osborna iz Cardiffa.

Moškega so aretirali zaradi "naročanja, priprave ali podpihovanja terorizma, med drugim tudi umora in naklepa umora," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Scotland Yarda.

Minister za varnost Ben Wallace je sporočil, da 47-letni moški pred tem ni bil poznan policiji.

Sprva so ga aretirali zaradi naklepa umora in ga odpeljali v bolnišnico, da bi zdravniki ugotovili, ali je duševno zdrav.

Evropska komisija je napad ostro obsodila, nemška kanclerka Angela Merkel je napad označila kot "dejanje slepega sovraštva".

"Tistim, ki želijo razdvajati naše skupnosti, se moramo zoperstaviti z enotnostjo," je tvitnil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert je dejal, da izrekajo sožalje vsem žrtvam, njihovim družinam, pripadnikom skupnosti v tej mošeji in vsem drugim v Londonu in Veliki Britaniji, "ki v zadnjem času ne morejo najti miru".

Napad se je zgodil v bližini mošeje v Finsbury Parku in še ene manjše molilnice. Napadalec je malo po polnoči po lokalnem času z veliko hitrostjo zapeljal v skupino muslimanov, ki so zapustili večerne molitve v času postnega meseca ramazana. Voditelji muslimanske skupnosti so se odzvali, da je šlo za nameren napad na muslimanske vernike, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kot kažejo poročila očividcev, je napadalca gnala islamofobija," je na Twitterju ocenil generalni sekretar britanskega muslimanskega sveta Harun Khan. Pozval je tudi, da bi morali nujno povečati varnostne ukrepe v okolici mošej.

Omenjena mošeja je bila pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 povezana z ekstremistično ideologijo. V njej je med drugim med letoma 1997 in 2003 pridigal njen nekdanji imam Abu Hamza, ki so ga leta 2015 zaradi terorizma v ZDA obsodili na dosmrtno ječo. Mošejo so kasneje zaprli in reorganizirali. Po ponovnem odprtju ni več povezana z radikalnimi stališči.

Britanska premierka Theresa May je v odzivu obljubila, da se bo borila proti terorizmu in ekstremizmu "ne glede na to, kdo je odgovoren". Premierka je še dejala, da je bil napad "opomnik, da imajo terorizem, ekstremizem in sovraštvo več oblik in da moramo biti enako odločeni v boju proti njim, ne glede na to kdo je odgovoren".

Po njenem je bil napad prav tako "ogaben, kot tisti pred njimi", s tem pa namignila še na tri letošnje teroristične napade v državi - dva v Londonu in eden v Manchestru. Napad je "ciljal na navadne in nedolžne .. tokrat britanske muslimane, ko so zapuščali mošejo," je dejala.



Dodala je, da bo policija zagotovila dodatno potrebno varovanje mošej.

Ocenila je, da je bil napad podoben vsem ostalim in da imajo vsi napadi skupen cilj, da razdvojijo družbo. "Preveč smo že tolerirali ekstremizme, tudi islamofobijo," je dodala in naznanila ustanovitev nove komisije za boj proti ekstremizmu.

"Ne poznamo še podrobnosti, ampak to je bil nedvomno nameren napad na nedolžne Londončane, številni med njimi so končevali molitve med svetim mesecem ramazanom," je v prvem odzivu sporočil londonski župan Sadiq Khan in zagotovil, da bodo namestili dodatne policiste, sploh za varovanje skupnosti, v katerih praznujejo ramazan.

Vodja Scotland Yarda Cressida Dick je v odzivu dejala, da je bil napad na severu Londona "očiten napad na muslimane". "Vsako obliko kriminala, ki je pogojen s sovraštvom, obravnavamo resno," je še dejala. Zatrdila je, da napadalci ne bodo družbe razdelili, pač pa predvsem okrepili odločenost policije, da ukrepa proti tovrstnim zločinom.

Sprva so se sicer pojavljala namigovanja, da naj bi voznik imel tudi pomočnike. Kot je poročala ameriška televizija CNN, naj bi po navedbah prič iz kombija izstopili trije moški, nato pa je kombi zapeljal v množico. A kot je kasneje sporočila policija, je 47-letni voznik deloval sam. Prisotni so ga zadržali do prihoda policije. Po navedbah prič naj bi vzklikal, da hoče "ubiti vse muslimane", je poročal BBC.

Kot je še pojasnil predstavnik londonske policije, je kombi zapeljal v skupino ljudi, medtem ko je nek moški na pločniku že prejemal prvo pomoč od zbranih. Moški je umrl, je pa prezgodaj reči, če se je to zgodilo zaradi napada, je dejal Neil Basu. Vsi ranjeni so bili muslimani, je še dodal.

V incidentu je bilo sicer poškodovanih še deset ljudi; osem so jih odpeljali v bolnišnico, dva pa so oskrbeli na kraju samem. Stanje dveh poškodovanih je resno, je še sporočil Basu.

Na pariških Elizejskih poljanah pa je v ponedeljek eksplodiralo vozilo po tem, ko se je zaletelo v policijski kombi. Francoska policija in preiskovalci so sporočili, da je bil voznik oborožen.

Francoski notranji minister Gerard Collomb je kasneje potrdil, da je voznik, ki se je z avtomobilom najprej zaletel v policijski kombi, nato pa je vozilo začelo goreti, mrtev. Policija je v vozilu našla kalašnikovke, pištole in plinske steklenice. Preiskovalci menijo, da je bil incident nameren, uvedli pa so tudi že protiteroristično preiskavo.

Collomb je incident označil kot poskus napada.

V vozilo so našli tudi več orožij in eksploziv, ki bi se jih lahko uporabilo za razstrelitev avtomobila, je dodal Collomb.

Incident "je ponovno pokazal, da je raven ogroženosti v Franciji zelo visoka", je dodal minister.

Voznik Renaultovega megana je sprva prehitel policijski kombi in se nato vanj zaletel. Pri tem se je vozilo napadalca vnelo. V napadu ni bil ranjen nihče drug.

Takoj po incidentu je policija zaprla območje okoli Elizejskih poljan, med drugim tudi dve postaji podzemne železnice, ter izdala opozorilo, naj se ljudje izogibajo območja.