Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

London naj bi bil zaradi brexita pripravljen plačati 40 milijard evrov odškodnine EU

Deli na:
London naj bi bil zaradi brexita pripravljen plačati 40 milijard evrov odškodnine EU

Britanski mediji ocenjujejo, da bo lordska zbornica tokrat popustila in sprejela osnutek zakona. - Foto: Getty Images

Velika Britanija je pripravljena plačati do 40 milijard evrov (36 milijard funtov), da bi poravnalo finančne obveznosti v okviru sporazuma o izstopu države iz EU pod pogojem, da bi ta vseboval tudi trgovinski dogovor, je danes poročal britanski The Telegraph, ki se sklicuje na neimenovane visoke predstavnike v britanski vladi.

London je pripravljen plačati omenjeno vsoto le, če bi EU pristal na to, da bi bila finančna poravnava del dogovora o prihodnjih odnosih, ki bi vključeval tudi trgovinski dogovor, so pojasnili viri.

Po navedbah virov je takšna ponudba Londona edini način, da bi se premaknili z mrtve točke. To je sicer prvič, da je britanska stran predstavila natančnejše številke glede finančnih obveznosti, poroča časnik na svoji spletni strani.

Britanska stran naj bi predlagala prehodni dogovor, v skladu s katerim bi Velika Britanija plačala deset milijard evrov letno še tri leta po tistem, ko bi zapustila EU marca 2019. Omenjena vsota, ki bi jo London plačal v zameno za dostop do evropskega enotnega trga, bi bila "delno poroštvo", preden bi se dogovorili o končni skupni vsoti.



V Bruslju krožijo ocene o vsoti sto milijard evrov, ki bi jih Združeno kraljestvo moralo poravnati ob odhodu iz EU. A glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier se o obveznostih Britancev javno doslej ni izrekel.

Unija namreč vztraja, da je treba najprej doreči ločitvena vprašanja, nato pa se je mogoče pogajati o prihodnjih odnosih. Med osrednjimi ločitvenimi vprašanji so poleg finančne poravnave še pravice državljanov EU na Otoku in meja z Irsko.

Britanci so se na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU 23. junija lani izrekli za izstop iz povezave. Pogajanja o izstopu so se začela 19. junija letos, tri mesece po sprožitvi ločitvenega procesa, ki naj bi se končal marca 2019.