evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

London dobil muslimanskega župana

Deli na:
London dobil muslimanskega župana

Foto: Getty Images

Že pred koncem štetja glasovnic po včerajšnjih lokalnih volitvah je jasno, da bo laburist Sadiq Khan postal prvi muslimanski župan britanske prestolnice. Po doslej preštetih glasovnicah je osvojil okoli 44 odstotkov glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Khan je premagal predstavnika konservativne stranke Zaca Goldsmitha, ki je po do sedaj preštetih glasovnicah zbral okoli 35 odstotkov glasov. Na županskem položaju pa bo nasledil Borisa Johnsona, ki prav tako prihaja iz konservativne stranke britanskega premierja Davida Camerona.

Končni izidi naj bi bili po poročanju BBC znani okoli ponoči. Laburisti so sicer zmago že razglasili, njihov predsednik Jeremy Corbyn pa je Khanu tudi že čestital.

Lokalne volitve so potekale v četrtek in včeraj. V primerjavi s prejšnjimi regionalnimi in občinskimi volitvami v letih 2011 in 2012 so laburisti tokrat utrpeli precejšnje izgube, a manjše, kot je bilo pričakovati. Obdržali so namreč oblast v ključnih okrožjih v Angliji. Poleg tega so se odrezali bolje kot na lanskih parlamentarnih volitvah. Konservativci so po drugi strani zabeležili nekoliko slabši rezultat kot na parlamentarnih volitvah.

Na Škotskem medtem slavi SNP. Vodja stranke Nicola Sturgeon je že razglasila zgodovinsko tretjo zmago v bitki za sedeže v 129-članskem škotskem parlamentu. V Walesu se bodo glede na dosedanje izide na prvem mestu obdržali laburisti s 34,5 odstotka glasov oz. 29 sedeži v 60-članskem parlamentu. Evroskeptični Ukip pa bo osvojil prve parlamentarne stolčke.

Na Severnem Irskem so glasovnice začeli preštevati davi, glede na prve izide po preštetju glasov pa je britanski oblasti naklonjena protestantska DUP prejela 31,7 odstotka glasov, nacionalistična katoliška stranka Sinn Fein pa 18,1 odstotka.