Svet

Libijska mornarica evropske NVO preganja iz svojih voda

Deli na:
Libijska mornarica evropske NVO preganja iz svojih voda

Foto: Reuters

Libijska mornarica je tujim ladjam ukazala, da ob obali Libije ne smejo pluti v območju "iskanja in reševanja" migrantov, ki so na poti v Evropo.

Z ukrepom želijo poostriti nadzor nad ladjami nevladnih organizacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Radi bi poslali jasno sporočilo vsem, ki posegajo v suverenost Libije in ne spoštujejo obalne straže in mornarice," je dejal tiskovni predstavnik libijske mornarice Ajub Kasem v Tripoliju.

Poveljnik mornarice v Tripoliju Abdelhakim Buhalija pa je dejal, da nobena ladja nima pravice, vpluti v to območje brez dovoljenja libijskih oblasti.

Libija je "uradno razglasila iskalno in reševalno območje," je dodal poveljnik, ne da bi pojasnil obseg območja.

Kasem je pojasnil, da z ukrepom ciljajo na "nevladne organizacije, ki se pretvarjajo, da želijo reševati nezakonite migrante in izvajati humanitarne akcije". Nevladne organizacije je pozval, naj spoštujejo njihovo odločitev in pridobijo odobritev Libije tudi za reševalne akcije.

Libijska obalna straža obtožuje nevladne organizacije, da s svojim načinom reševanja pravzaprav pomagajo tihotapcem pri dobičkonosnem poslu.

Nadzor nad nevladnimi organizacijami želi poostriti tudi Italija, ki jih je pozvala k podpisu novega kodeksa ravnanja pri reševanju migrantov in beguncev v Sredozemskem morju.