900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letta v Berlinu začel evropsko ofenzivo; Merklova mu želi srečo

Deli na:
Letta v Berlinu začel evropsko ofenzivo; Merklova mu želi srečo

Foto: Reuters

Novi italijanski premier Enrico Letta se je, takoj potem ko je pridobil zaupnico v obeh domovih parlamenta v Rimu, odpravil v tujino, kjer skuša na svojo stran pridobiti še glavne odločevalce v Evropi. Začel je v Berlinu, kjer mu je nemška kanclerka Angela Merkel zaželela "resnično srečno roko", nadaljeval pa bo danes v Parizu in nato v Bruslju.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Letta danes dobil podporo Merklove. "Italija je (...) že prehodila precejšnjo pot," je poudarila in gostu zaželela veliko sreče v dobro Italiji, odnosom med njunima državama in Evropi.

Obenem je kanclerka branila svoj način reševanja krize območja z evrom. Trenutno je po njenih besedah najpomembneje povrniti zaupanje in pa ustvarjati delovna mesta. Sanacija javnih financ in gospodarska rast si ne nasprotujeta, ampak morata iti z roko v roki ter skupaj voditi v zagon gospodarstva in odpiranje delovnih mest, je poudarila.


Letta je bil prepričljiv. "Iz te krize bomo izšli močnejši," je zatrdil in dodal, da napredovanje na poti proračunske konsolidacije ostaja trdna zaveza vlade v Rimu. Kot je dejal, bo njegova vlada široko podporo, ki jo ima v parlamentu, izkoristila, da ponovno pridobi zaupanje v italijanske institucije ter povrne upanje Italijanom in italijanskim podjetjem.

Zatrdil je še, da je usmeritev njegove vlade močno evropska. Pri reševanju problemov stare celine si želi največje možne sloge z Nemčijo. "Evropa je vedno dosegala sijajne rezultate, ko sta Nemčija in Italija hodili druga ob drugi," je poudaril.

Kot še dodaja dpa, sta bila Letta in Merkel zelo prijateljska, a obenem je bilo očitno, da sta na različnih bregovih: kanclerka vztraja na strani stroge konsolidacije javnih financ, Letta pa resda izpostavlja Nemčijo kot najpomembnejšo partnerico Italije, a obenem je jasno, da je Italija po njegovem že boleče varčevala in da zgolj sanacija javnih financ vodi v smrt.