Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letošnji boj za oskarje v znamenju zgodovine

Deli na:
Letošnji boj za oskarje v znamenju zgodovine

Foto: Reuters

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti prireja v nedeljo že 85. podelitev filmskih nagrad oskar. Med letošnjimi nominiranci za najboljši film prevladujejo dela z zgodovinsko tematiko, na čelu z Lincolnom v režiji Stevena Spielberga. V filmskih studiih si manejo roke, saj gredo nominirani filmi dobro v promet.

Največ zanimanja in razprav letos vzbujajo štirje zgodovinski filmi, ki so v igri za naslov najboljši film. Še najmanj sporen je film Lincoln, ki si je nabral največ, kar 12 nominacij za oskarje. Film z Danielom Day Lewisom v naslovni vlogi nekdanjega predsednika ZDA v času državljanske vojne je precej aktualen. Prikazuje namreč razdeljeno prestolnico, kjer ni mogoče doseči kompromisa o najbolj perečih vprašanjih. Poleg Lewisa na nagrado upajo režiser Spielberg ter Tommy Lee Jones in Sally Field za stransko moško oziroma žensko vlogo.

Režiser filma Misija Argo Ben Affleck je dobil košarico pri nominacijah za najboljšega režiserja in za igro, čeprav je doslej s filmom pobral več nagrad. Med drugim zlati globus za režijo, priznanja pa so mu izrekli tudi režiserski, igralski in producentski ceh.

Zgodba o reševanju ameriških diplomatov s pomočjo kanadskih kolegov iz Irana po islamski revoluciji opisuje eno redkih uspešnih in neumazanih operacij tajne agencije Cia v času hladne vojne in pomeni presenetljiv uspeh za Afflecka, kar lahko krona še z oskarjem za najboljši film leta.

Zgodba o lovu na slavnega terorista Osamo bin Ladna ter prikaz sužnjelastniške Amerike v slogu špageti vesternov pa sprožata največ kritik, čeprav rezultati v kinodvoranah kažejo na priljubljenost pri občinstvu.

Film 00:30 - Tajna operacija režiserke Kathryn Bigelow je sprožil največ negodovanja v Washingtonu, kjer predvsem demokrati opozarjajo na nedokazano prikazovanje "posebnih zasliševalskih metod", ki naj bi bile glavni razlog za končni uspeh lova na sovražnika ZDA številka ena. Vsak, ki si je film ogledal, se lahko hitro otrese evfemizmov in metode sprejme kot mučenje. Film si je nabral pet nominacij za oskarje. Za glavno žensko vlogo se poteguje Jessica Chastain, ki je upodobila agentko Cie.

Film Quentina Tarantina Django brez okovov pa jezi tako južnjaške republikance kot tudi del temnopoltih Američanov na čelu s slavnim režiserjem Spikeom Leejem. Prvi imajo dolge nosove, ker so belci z juga pred državljansko vojno prikazani kot krvoločni in neizobraženi pretendenti.


Spike Lee pa si filma ni ogledal in si ga tudi ne namerava, ker je občutljiv na pogosto rabo izraza "črnuh". Uporaba le tega je v ZDA neformalno dovoljena le temnopoltim, ki z njim ne varčujejo na primer v glasbi in vsakdanjem pogovoru. Če ga izusti belec, nemudoma sledi obtožba o rasizmu.

Django se ponaša s petimi nominacijami za oskarja in je v blagajne ameriških kinematografov do februarja prinesel več kot 154 milijonov dolarjev. V njem, podobno, kot v prejšnji Tarantinovi uspešnici Neslavne barabe, blesti oskarjevec Christoph Waltz.

Seznam kandidatov za najboljši film dopolnjujejo filmska priredba drame Victorja Hugoja Nesrečniki s Hughom Jackmanom v glavni vlogi in v režiji Toma Hooperja, brodolomska zgodba Pijevo življenje režiserja Anga Leeja, komedija "Silver Linings Playbook" v režiji Davida O. Russella, mitološki neodvisni film Zveri južne divjine režiserja Benha Zeitlina ter film avstrijskega režiserja ter scenarista Michaela Hanekeja v francoskem jeziku Ljubezen, ki je v igri tudi za oskarja za tujejezični film.

V tej kategoriji so nominirani tudi filmi Kraljevska afera (Danska) v režiji Nikolaja Arcela, "Kon-Tiki" (Norveška), ki sta ga režirala Joachim Ronning in Espen Sandberg, "No" (Čile) v režiji Pabla Larraina in "War Witch" (Kanada), v režiji Kim Nguyen. Za nominacijo za tujejezičnega oskarja se je iz Slovenije potegoval film Izlet Nejca Gazvode.

Nominiranci za oskarje v glavnih kategorijah, z razliko od lanskega leta, uspešno polnijo kinodvorano. Presenetljivo je, da se med njimi ni znašel zadnji v vrsti filmov o britanskem tajnem agentu Jamesu Bondu. Skyfall v režiji Sama Mandesa z Danielom Craigom v glavni vlogi. Film je doslej po svetu zaslužil že več kot 1,1 milijardo dolarjev. Lahko se sicer pohvali s petimi nominacijami, toda le v "tehničnih" kategorijah. Filmi o Jamesu Bondu bodo na podelitvi nagrad počaščeni z retrospektivo.

Podelitev bo vodil ameriški komik Seth MacFarlane, katerega film Ted je med kandidati za oskarja za najboljšo izvirno pesem. Producentu, scenaristu in igralcu, ki posoja svoj glas za slavni ameriški risanki "American Dad" in "Family Guy", bodo pri podeljevanju nagrad pomagali številni slavni igralci in drugi filmski ustvarjalci.

Med njimi Salma Hayek Pinault, Melissa McCarthy, Liam Neeson, John Travolta, Ben Affleck, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Sandra Bullock, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Mark Wahlberg, Robert Downey mlajši, Samuel L. Jackson, Christopher Plummer, Barbra Streisand in Meryl Streep. Podelitev bo iz hollywoodskega gledališča Dolby prenašala televizija ABC.