Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Leto dni sem poslušala, kako so se ljudje delali norca iz Trumpa"

Deli na:
"Leto dni sem poslušala, kako so se ljudje delali norca iz Trumpa"

Foto: Getty Images

Američanka slovenskega rodu Karmen Katz je kandidaturo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa podpirala od začetka.

Živi v New Yorku, kjer takšno stališče ni bilo zelo priljubljeno. Po neprespani noči spremljanja volilnih izidov s torka na sredo pa je doživela zadoščenje.

"Leto dni sem morala poslušati kako se ljudje v New Yorku delajo norca iz Trumpa in to pred mano. Sama nisem rekla ničesar, ampak sem bila z ostalimi Trumpovimi privrženci tiho oziroma sem se pogovarjala z njimi. Ostali so se delali norca ampak v sredo zjutraj je zmagal naš kandidat," je dejala prebivalka mesta, ki je večinsko glasovalo za demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Mnenje, da so za Trumpa le neizobraženi ljudje, je bilo po besedah Katzove napačno, saj jih sama pozna veliko, ki so šolani in na visokih položajih. "Res pa je, da niso hoteli priti na dan s podporo Trumpu. V torek so prišli in se je izkazalo, da jih je bilo veliko. "Nisem še videla nobenega privrženca Clintonove, ker imam po dolgi noči dela prost dan, vendar jih bom kmalu," je povedala in obljubila, da ne bo maščevanja.

"Moj molk in moj nasmeh bosta povedala vse. Včeraj so se mi smejali, danes se bom jaz. "Nisem se pustila zmesti medijem, ki so napovedovali drugačen razplet in zdelo se mi je, da bodo skrivni Trumpovi volivci prišli na dan, kar se je potem tudi zgodilo."

V zmago Trumpa, za katerega kampanjo je nekaj časa delala kot prostovoljka, je bila prepričana, čeprav je razvoj dogodkov na volitvah spremljala malce živčno. "Ko so modre demokratske države začele postajati rdeče sem vedela, da bo zanimivo," je povedala priseljenka iz Gorenjske, ki večino prostega časa nameni aktivizmu za pravice živali in ljudi.

Po terorističnih napadih na New York 11. septembra 2001 je s prostovoljnim delom pomagala pri obnovi Svetovnega trgovinskega centra (WTC) na jugu Manhattna, vedno pa priskoči na pomoč someščanom tudi v drugih tragedijah, kot je bil orkan Sandy, ki je pred leti razdejal predele mesta.

"Ljudje mislijo, da je New York Amerika, kar sploh ni res. Večji del Amerike je podeželski in tega tu v mestu ne vedo. Trump je človek, ki ga lahko vsak razume. Jaz ga razumem in večji del Amerike ga razume, ker pove to, kar večina Američanov misli, čeprav tega ne upajo priznati, ker morda ni politično korektno."


Politična nekorektnost je bila tudi razlog, da so Američani vzeli Trumpa kot osvežitev na političnem odru. "Zdi se mi, da je zmagal tudi zaradi tega, ker pove, kar misli," je dejala Katzova in dejala, da obtožbe žensk o spolnih napadih niso spremenile njenega mnenja. "V bistvu me je to jezilo, ker če bi bile res napadene, potem verjetno ne bi čakale 30 let z obtožbami. Jaz ne bi," je pribila.

O podpori Clintonovi ni razmišljala ne glede na možnost prve predsednice ZDA. "Pri Clintonovi točno veš, kakšen hudič je, pri Trumpu pa ne in meni je tveganje všeč. Pri Trumpu se je videlo, da mu gre za Ameriko, za varnost Američanov in ljudje so to videli. Ni rasist, ampak ima rad Ameriko," je dejala in dodala, da se ji je Clintonova zdela bolj nevarna.

"Zdela se mi je zelo nevarna, ker je hotela sprejeti ogromno število imigrantov. Recimo jaz sem prišla sem tako, da sem naredila vse pravilno, da postanem državljanka. Ona pa bi rada, da kar avtomatično dobijo državljanstvo. To ne gre. Ne moreš dovoliti, da pridejo sem ljudje iz držav, ki so povezane s terorizmom. Takih ne moreš imeti not," je povedala.

Trump je pred volitvami napovedoval marsikaj, kar se je zdelo neizvedljivo, na primer gradnja velikega zidu na meji z Mehiko, ki ga bo plačala južna soseda. "Trump bo vztrajal pri tem kar je govoril, ampak na bolj profesionalen način. Zidu verjetno ne bo gradil dobesedno kot kakšen Kitajski zid, ampak bo zavaroval mejo.

Všeč ji je, ker je Trump kampanjo vodil skoraj čisto sam, brez pomoči slavnih. "Slavne osebnosti sedaj grozijo, da se bodo odselile v Kanado. V redu. Naj kar spokajo, bo vsaj mir. Imamo veliko priseljencev."

Karmen meni, da je bila slovenska skupnost v New Yorku razdeljena glede podpore obema kandidatoma in dejstvo, da je njegova soproga Melania slovenskega rodu na to ni imelo vpliva. "Ona bo imela svoje dolžnosti kot prva dama in mislim, da jih bo dobro opravljala. O njem nisem imela posebnega mnenja. On je kandidiral. Zdi se mi, da nastopa z neko milino, kar mi je všeč. Čeprav se ni kaj dosti prikazala v primerjavi z drugimi prvimi damami, pa je svoje nastope opravila z milino, kar mi je všeč."

Za ameriške Slovence se zaradi prve dame slovenskega rodu po mnenju Katzove ne bo veliko spremenilo, vendar pa meni, da bo za državo to zanesljivo koristno.

"Mislim, da bo v Slovenijo prišlo veliko več ameriških turistov. Eden od mojih sodelavcev se veseli obiska. Slovenijo je postavila na zemljevid. Veliko Američanov ni vedelo, kje je Slovenija, zamenjali so jo s Slovaško. Nekateri mislijo, da je tam še kar vojna. Sedaj bodo videli, da je to zelo lepa država, pravi zaklad Evrope, kjer veliko ljudi govori angleško."