reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Le Penova: Strašen strup islamskega terorizma obsojam že od začetka svoje kampanje!

Deli na:
Le Penova: Strašen strup islamskega terorizma obsojam že od začetka svoje kampanje!

Foto: arhiv Reporterja

Po mnenju Marine Le Pen je sramota, da njeni tekmeci, ki so bili člani vlade ali so jo celo vodili, niso naredili ničesar za zmanjšanje teroristične grožnje

Kandidatka skrajne desnice na francoskih predsedniških volitvah Marine Le Pen je v sredo v Marseillu na zadnjem večjem zborovanju pred nedeljskim prvim krogom glasovanja še zaostrila retoriko in svoje politične nasprotnike obtožila, da so pri islamskem terorizmu zamižali na obe očesi.

"Strašen strup islamskega terorizma obsojam že od začetka svoje kampanje ... in nihče od mojih tekmecev se ni želel pogovarjati," je dejala Le Penova v govoru pred skoraj 5000 privrženci. "Želeli so zamolčati to težavo, se oddaljiti od nje, kot bi pometli prah pod preprogo," je še dejala vodja Nacionalne fronte po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po njenih besedah je sramota, da nekateri ostali predsedniški kandidati, ki so bili člani vlade ali so jo celo vodili, niso naredili ničesar za zmanjšanje grožnje ali so celo ustvarili pogoje za razvoj islamskega terorizma. Le Penova je na zborovanju poudarila še, da se je število terorističnih dejanj med predsedniško kampanjo v Franciji povečalo.

Prav v Marseillu so v sredo aretirali dva moška, ki naj bi pripravljala napad v času volitev. Oblasti niso nakazale, kje naj bi osumljenca udarila, kampanja Le Penove pa je aretaciji povezala z njenim sredinim zborovanjem. To je zato potekalo ob strogih varnostnih ukrepih.


Ob robu zborovanja so v Marseillu potekali protesti proti Le Penovi, ki se jih je udeležilo kakih 500 ljudi. Nekateri so se skušali približati prizorišču zborovanja skrajno desne kandidatke ter metali petarde. Policija je zato uporabila solzivec in aretirala štiri ljudi.

Varnost in terorizem je v sredo na svojem predvolilnem zborovanju v Nantesu izpostavil tudi sredinski kandidat Emmanuel Macron, ki naj bi se glede na ankete skupaj z Le Penovo uvrstil v drugi krog volitev 7. maja. Zbranim je zatrdil, da je edini kandidat, ki bo kot predsednik sposoben zagotoviti varnost sodržavljanov ter se zavzel za to, da bi izsledili vse, ki so napadli Francijo ali še načrtujejo napade.

Vseh enajst kandidatov za novega francoskega predsednika se bo drevi še zadnjič pred prvim krogom predstavilo Francozom. V oddaji na televiziji France 2 bo vsak lahko v 15 minutah še enkrat predstavil svoj program. Sprva je bilo za danes predvideno zadnje televizijsko soočenje, a je več kandidatov izrazilo pomisleke glede neposredne konfrontacije tik pred volitvami.

Zadnje ankete v prvem krogu napovedujejo dokaj izenačen izid Le Penove in Macrona, ki bi se pomerila v drugem krogu. Kot kaže v sredo objavljena anketa instituta Ipsos, bi Macron v prvem krogu osvojil 23 odstotkov podpore, Le Penovo bi podprlo 22,5 odstotka Francozov.

Obema je sicer podpora v zadnjem času nekoliko upadla, približala pa sta se jima kandidat konservativnih Republikancev in nekdanji premier Francois Fillon z 19,5 odstotka ter skrajno levi Jean-Luc Melenchon z 19-odstotno podporo.