Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Le Penova se umika iz politike: Marion, ne Marine

Deli na:
Le Penova se umika iz politike: Marion, ne Marine

Foto: Profimedia

Poslanka francoske Nacionalne fronte Marion Marechal-Le Pen je dva dni po porazu svoje tete Marine Le Pen na francoskih predsedniških volitvah v torek sporočila, da se "za nekaj časa" umika iz politike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je Marechal-Le Penova, ki je leta 2012 z 22 leti postala najmlajša francoska poslanka, pojasnila v pismu za dnevnik Vaucluse Matin, želi delati v poslovnem svetu. Kot ločenka z majhnim otrokom želi tudi preživeti več časa z družino.

Ob tem je poudarila, da ne bo dokončno obrnila hrbta političnemu boju. "Nikoli ne bom mogla neprizadeto gledati trpljenja rojakov," je zapisala v pismu.

Marechal-Le Penova se ni odrekla le poslanskemu sedežu, temveč je odstopila tudi kot članica regionalnega sveta v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala.

Z odločitvijo o umiku iz politike je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zadala hud udarec Nacionalni fronti pred junijskimi parlamentarnimi volitvami, nekateri francoski mediji pa ugibajo, da gre morda tudi za nov spor v političnem klanu Le Pen.



Marechal-Le Penova je že večkrat dala vedeti, da je nezadovoljna s politiko znotraj Nacionalne fronte, pa tudi z odnosom s teto Marine ter njenim namestnikom Florianom Philippotom, pod vodstvom katerih je stranka postala bolj ljudska.

Po drugi strani je Marine Le Pen pred časom dejala, da je njena nečakinja premalo izkušena, da bi v primeru njene zmage na predsedniških volitvah lahko dobila položaj ministrice. Philippot pa je decembra lani ocenil, da je Marion Marechal-Le Pen v stranki "sama in osamljena".

Njena usmeritev je bolj podobna tisti, ki jo zagovarja njen ded in ustanovitelj Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, čigar stališča so precej bolj skrajno desna od tistih, ki jih zastopa njegova hči Marine.

Marechal-Le Penova je pozvala Nacionalno fronto, naj razmisli o razlogih za poraz njene tete na predsedniških volitvah ter o prihodnji strategiji stranke.