Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov: Upamo, da se bomo s Trumpom skupaj borili proti terorizmu

Deli na:
Lavrov: Upamo, da se bomo s Trumpom skupaj borili proti terorizmu

Foto: Reuters

Rusija upa, da se bo lahko skupaj z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom skupaj borila proti terorizmu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da je mednarodni terorizem ogrožal svetovni mir tudi v preteklem letu in da pozdravljajo, če je za Trumpa boj proti terorizmu prednostna naloga.

"Če Trump pravi, da ima zanj boj proti terorizmu prednost, lahko to samo pozdravimo," je na današnji novinarski konferenci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Lavrov.

Odhajajoča vlada ameriškega predsednika Baracka Obame je razen besed le malo storila za boj proti terorizmu, je še izjavil ruski zunanji minister.

Obtožbe o hekerskih napadih na volitve v ZDA je označil za neupravičene. "Jaz ne bom dokazoval, da to ni res," je povedal Lavrov. Po njegovem morajo sume dokazati v državah, ki Rusijo obtožujejo hekerskih napadov. Podobno je menil tudi glede obtožb, da naj bi Rusija s hekerskimi napadi skušala vplivati na volitve v Nemčiji in drugih evropskih državah.



Rusija pa upa na učinkovito sodelovanje s Trumpom v Siriji. Lavrov je prihajajočo ameriško administracijo povabil tudi na mirovna pogajanja o Siriji, ki se bodo pod okriljem Turčije in Rusije začela prihodnji teden v kazahstanski prestolnici Astana.

Na svoji letni novinarski konferenci je Lavrov opozoril tudi na povečanje napetosti na Balkanu in da se ne sme dopustiti, da izbruhne oboroženi konflikt. Po njegovem na severu Kosova ne bi smele biti prisotne sile kosovskih Albancev, saj tam živijo Srbi. K umiritvi razmer na Balkanu pa je pozval tudi EU, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Lavrov je še kritiziral poskuse izvažanja demokracije zahodnih držav. Z ruskega vidika je to prineslo le težave v mednarodni politiki - tako v Ukrajini kot pri arabski pomladi na Bližnjem vzhodu, še piše dpa.

Rusija pa je pripravljena na enakopravno sodelovanje z ZDA, EU in Natom. "Vendar brez uvažanja vrednot, brez poskusov, da se nam vsili neke vrednote," je še dejal Lavrov.