sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurz očita EU: Nekateri se obnašajo, kot da se v Turčiji nič ne dogaja

Deli na:
Kurz očita EU: Nekateri se obnašajo, kot da se v Turčiji nič ne dogaja

Foto: Getty Images

Avstrija nasprotuje nadaljnjim pristopnim pogajanjem EU in Turčije ter odpravi vizumov za Turčijo, je poudaril avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Zaradi begunskega dogovora se nekateri obnašajo, kot da se v Turčiji nič ne dogaja, čeprav se dogodki odvijajo v zelo negativni smeri, je kritičen Kurz.

Avstrijski minister, ki sicer osebno meni, da Turčija ne sodi v EU, je še izpostavil, da lahko o prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo odločijo le voditelji članic unije. Poudaril je tudi, da se mora EU v tem primeru pripraviti na morebitne posledice na področju migracij.

Vse članice EU nimajo tako ostrega stališča kot Avstrija. Britanski zunanji minister Boris Johnson, čigar država se sicer pripravlja na izstop iz unije, je danes v Bruslju poudaril, da EU ne bi smela Turčije stisniti v kot in pretiravati z odzivi, ki niso v skupnem interesu.

Vodja belgijske diplomacije Didier Reynders pa je dejal, da EU mora premisliti o odnosih s takšno državo in da si mora drzniti o svojih skrbeh razpravljati s turškimi oblastmi.


Odločitve, povezane s pristopnimi pogajanji, morajo članice unije sprejeti soglasno.

O Turčiji bodo danes razpravljali zunanji ministri EU, v torek pa še ministri, pristojni za evropske zadeve. O pristopnih pogajanjih bodo odločali slednji decembra, je ob prihodu na zasedanje napovedala visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Eno od dejanj, ki bi lahko sprožilo prekinitev pogajanj, je ponovna uvedba smrtne kazni, o kateri razmišlja turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. V bližnji prihodnosti je pričakovati opredelitev seznama takšnih dejanj, ki za unijo niso sprejemljiva.

EU izraža izjemno zaskrbljenost tudi zaradi kršitev svobode izražanja in zapiranja medijev, aretacij visokih članov opozicije in pridržanja številnih poslancev, ki po njenem mnenju šibijo pravno državo in spoštovanje človekovih pravic ter spodkopavajo parlamentarno demokracijo.

V nedavno objavljenem širitvenem poročilu je Evropska komisija Ankaro opozorila na nazadovanje na področju vladavine prava in temeljnih pravic ter svobode izražanja in medijev. Posvarila jo je tudi, da načrti za uvedbo smrtne kazni niso v skladu s prizadevanji za članstvo v EU.