900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurz novi vodja avstrijske ljudske stranke; bo tudi novi kancler?

Deli na:
Kurz novi vodja avstrijske ljudske stranke; bo tudi novi kancler?

Foto: Profimedia

Novi predsednik avstrijske ljudske stranke (ÖVP) je včeraj s soglasno podporo postal zunanji minister Sebastian Kurz.

Takoj po izvolitvi je na novinarski konferenci napovedal, da se bo zavzel za predčasne volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kurz je napovedal, da bo aktualni koalicijski partnerici SPO razpustitev koalicije in predčasne volitve predlagal že v prihodnjih dneh.

Ponovil je svoje petkovo stališče, da bi nadaljevanje zdajšnje koalicije pomenilo nadaljevanje pretresov znotraj vlade. Napovedal je, da bo šel na volitve z lastno listo z imenom Lista Sebastiana Kurza - nova Narodna stranka.

Še preden je bil imenovan za novega vodjo stranke, je Kurz sicer postavil vrsto pogojev, med katerimi je tudi zahteva, da gre na prihodnje volitve s samostojno listo. V programu s sedmimi zahtevami, ki jih je predal predsedstvu stranke, je zahteval popolno svobodo pri oblikovanju liste. Konkretno je želel, da ima proste roke pri postavljanju kandidatov na zvezno listo, kar je bilo do zdaj v pristojnosti predsedstva stranke.

Glede pokrajinskih list je zahteval, da ima pravico veta. Zahteval je tudi, da ima pravico sam odločati tako o generalnem sekretarju stranke kot vlade, o čemer je do zdaj odločalo predsedstvo. Zahteval je proste roke za prihodnje pogovore o morebitnih koalicijskih partnericah, poroča AFP.

Nove volitve v stranki so bile potrebne, ker je prejšnji predsednik Reinhold Mitterlehner napovedal odstop z vseh funkcij. Vodenje stranke je prevzel leta 2014, vendar mu ni uspelo zaustaviti padanja podpore stranki med avstrijskimi volivci, tako da se je znotraj stranke v zadnjem času znašel pod pritiskom.

Avstrijski kancler pričakuje predčasne volitve jeseni



Avstrijski kancler Christian Kern je skoraj prepričan, da bodo v Avstriji imeli jeseni predčasne parlamentarne volitve. Kot je dejal v včerajšnjem pogovoru za televizijo ORF, je to skoraj neizogibno, potem ko je najverjetnejši novi vodja ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz zrušil koalicijo.

"Ta zveza je končana," je dejal vodja socialdemokratov (SPÖ) Kern le nekaj ur pred tem, ko bo vodstvo koalicijske partnerice ÖVP odločalo o novem vodji stranke po odstopu Reinholda Mitterlehnerja. Med morebitnimi kandidati je zunanji minister Kurz, ki se zavzema za predčasne volitve.

V prvih izjavah po sredinem odstopu Mitterlehnerja je Kern sicer govoril, da je proti predčasnim volitvam. V včerajšnjem pogovoru za ORF pa je dejal, da je vse odvisno od ravnanja ÖVP v prihodnjih dneh.

Pojasnil je, da je bilo sodelovanje z delom ÖVP že od vsega začetka zelo težko. Posamezni igralci so po besedah kanclerja nastopali z brutalnimi napadi in žalitvami in to naj bi bil tudi eden od razlogov za odstop Mitterlehnerja. Slednji in Kern sta bila po njegovih trditvah enotnega mnenja, da tako ni mogoče voditi vlade, navaja ORF.

Po mnenju Kerna bi bilo sicer bolje, da vlada nadaljuje delo, a je po petkovem javnem nastopu Kurza, v katerem se je ta zavzel za predčasne volitve, postalo jasno, da je koalicije konec. Zato pričakuje, da bodo jeseni nove volitve.

Avstrijska vladajoča koalicija se je sicer januarja dogovorila o ambicioznem reformnem programu, s katerim naj bi zagnali avstrijsko gospodarstvo in se lotili integracije tujcev. Pri uresničevanju tega programa se je zataknilo, stranki pa se medsebojno obtožujeta za zastoj.

SPÖ in ÖVP sta na zadnjih volitvah leta 2013 zbrali slabih 51 odstotkov glasov, javnomnenjske raziskave pa jima zdaj ne kažejo nič boljšega rezultata, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.