reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski župan je avstrijskega ministra primerjal z neonacistom

Deli na:
Italijanski župan je avstrijskega ministra primerjal z neonacistom

Foto: Arhiv

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je včeraj pozval Italijo, naj nezakonitim migrantom s svojih otokov ne dovoli na celino.

V nasprotnem primeru bo obremenitev srednje Evrope prevelika, poleg tega pa se bo vedno več migrantov odločilo odpraviti na pot proti stari celini, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

"Upamo, da bo trajektni prevoz nezakonitih migrantov med italijanskimi otoki, kot je Lampedusa, in italijansko celino ustavljen," je Kurz dejal po srečanju z italijanskim zunanjim ministrom Angelinom Alfanom na Dunaju.

Foto: Reuters

"Če bodo ljudje hitro prepeljani z otokov na celino in bodo nadaljevali pot proti severu, bo to povzročilo preveliko obremenitev za srednjo Evropo, poleg tega pa tudi spodbudilo številne migrante, da se bodo odpravili na pot," je dejal in dodal, da bodo posledično tihotapci vedno več zaslužili in vedno več beguncev in migrantov bo utonilo.


"Reševanje v Sredozemskem morju ne sme postati povezano z vstopnico v srednjo Evropo," je poudaril. Kot je dodal, je nekoga veliko lažje poslati nazaj, če je ustavljen na zunanji meji EU, kot pa če "se je že vselil v stanovanje na Dunaju ali drugje".

Župan na otoku Lampedusa Salvatore Martello je ostro kritiziral njegove besede. "Tovrstno izjavo bi pričakoval od nekega neonacista, ne pa od predstavnika države EU," je dejal. Kot je dodal, Kurz očitno ne ve, kako velika je Lampedusa - da na njej živi 6000 prebivalcev, ki se prav tako počutijo Evropejce, piše APA.

Italija je sicer včeraj predstavila svoj program predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, katere predsedovanje bo prihodnje leto prevzela od Avstrije. Kot je dejal Alfano, bo velik poudarek na sredozemski regiji, migrantski krizi in terorističnih grožnjah, pa tudi na spodbujanju medkulturnega in medverskega dialoga, povzema francoska tiskovna agencija AFP.