nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurdi na severu Sirije napredujejo kljub obstreljevanju Turčije

Deli na:
Kurdi na severu Sirije napredujejo kljub obstreljevanju Turčije

Foto: Getty Images

Kurdski borci na severu Sirije še vedno napredujejo, čeprav jih turške sile obstreljujejo že tretji dni zapored. Turške sile so bombardirale cesto, ki vodi v zahodni del mesta Tal Rifat v provinci Alep, so danes sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Tal Rifat, ki je eno od zadnjih treh utrdb islamističnih upornikov na severu province Alep, je med glavnimi cilji kurdsko-arabskega zavezništva Sirske demokratične sile (SDF). Po podatkih sirskega observatorija turške sile napadajo tudi mesto Azaz ob zahodni sirski meji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Spopadi med Sirskimi demokratičnimi silami (SDF) in uporniki v zahodnem delu mesta Tal Rifat potekajo od nedelje," je potrdil direktor sirskega observatorija Rami Abdel Rahman. "V teh spopadih je umrlo najmanj 26 upornikov," so sporočili.

V provinci Alep so režimske sile ob podpori ruskih letal na začetku meseca začele vojaško operacijo.

Medtem pa je SDF, ki ga vodijo Kurdske ljudske zaščitne enote (YPG), zasedlo letalsko bazo Minnigh in mesto Kfarnaja, ki leži približno 2 kilometra južno od Tal Rifata. Zablokirali so tudi cesto, ki vodi do mesta Azaz.

Turški premier Ahmet Davutoglu pa je ob tem dejal, da mesta Azaz ne bodo prepustili sirskim Kurdom. "YPG ne bomo dopustili, da bi prišli zahodno od reke Evfrat in vzhodno od Afrina," je dejal Davutoglu.

Predsednik turške vlade je SDF pozval tudi, naj zapustijo letalsko bazo Minnigh. "Letališče bodo zapustili," je dejal. " Če ga ne bodo, bo postalo neuporabno," je dodal.

Davutoglu je Rusijo obtožil, da v Siriji deluje kot "teroristična organizacija". "Če se bo Turčija še naprej obnašala kot teroristična organizacija, se bo Turčija odločno odzvala," je dejal.