atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kuba obeležila prvo obletnico smrti Fidela Castra

Deli na:
Kuba obeležila prvo obletnico smrti Fidela Castra

Foto: arhiv Reporterja

Kuba je v soboto brez večjih fanfar obeležila prvo obletnico dolgoletnega voditelja revolucije Fidela Castra.

Tudi njegova želja je bila, da se tovrstnih obletnic ne proslavlja, vendarle so se ga spomnili številni Kubanci, predvsem pa so obletnico z obširnimi zapisi obeležili državni mediji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kubanci sicer spoštujejo njegove želje, da se ga po smrti ne kuje v nebo. Po njem niso imenovali nobene ceste, trga ali stavbe. Prav tako mu niso (še) nikjer postavili kakega spomenika.

Vendarle so po vsej državi prisotni napisi na zidovih, kot so "Jaz sem Fidel" ali pa "Fidel bo vedno z nami" in podobno.

Zlasti kubanski mediji pa so na obletnico smrti "el Comandateja" pripravili obširne spomine o njegovih podvigih, govorih in zapisih. To sicer še vedno objavljajo vsak dan, še navaja AFP.

Glavno spominsko slovesnost ob obletnici "fizične smrti" Castra so pripravili na Univerzi v Havani, kjer je imel pogosto svoje dolge in goreče nagovore. Vlada pa kake posebne slovesnosti ob obletnici Castra, ki je državo vodil 48 let, ni pripravila.

Fidel Castro je umrl 25. novembra lani, v starosti 90 let. Po revoluciji je Kubi s trdo roko vladal med letoma 1959 in 2006, dve leti kasneje pa je oblast predal svojemu mlajšemu bratu Raulu, ki je tudi sam vse kaj drugega kot mladenič - junija jih je dopolnil 86.

Bil je še zadnja velika osebnost mednarodnega komunizma in ikona hladne vojne, ki je na pragu ZDA oblikoval komunistično državo in skoraj pet desetletij kljuboval močni sosedi.