benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Krščanski demokrati Merklove hočejo veliko koalicijo s socialdemokrati

Deli na:
Krščanski demokrati Merklove hočejo veliko koalicijo s socialdemokrati

Foto: Profimedia

Vodstvo krščansko demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel se je v nedeljo zvečer po štiriurnih pogovorih soglasno izreklo za nadaljevanje velike koalicije z nemškimi socialdemokrati (SPD), s čimer naj bi po propadu uvodnih pogovorov o oblikovanju jamajške koalicije končali zastoj pri oblikovanju nove nemške vlade.

Kot je po koncu pogovorov vodstva CDU dejal ministrski predsednik nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Daniel Günther, ima CDU trdno namero, da sestavi koalicijsko vlado, ki bo sposobna vladi, in ne manjšinske vlade. Dodal je, da zaenkrat ni znano, kako se bodo morebitni pogovori s SPD končali, a so v stranski optimistični. Svoje strankarske kolege je tudi pozval, naj bodo zadržani glede postavljanja zahtev pred začetkom pogajanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podpredsednica stranke Julia Klöckner je danes za nemško televizijo ARD dejala, da se resni pogovori o veliki koaliciji najverjetneje ne bodo začeli pred začetkom novega leta. Pojasnila je, da morajo socialdemokrati odločitev o vstopu v veliko koalicijo sprejeti na kongresu, ki bo manj kot v dveh tednih. Nato bo samo teden dni pred božičnimi prazniki, zaradi česar se koalicijski pogovori po njeni oceni ne morejo začeti pred začetkom novega leta.

"Temeljitost ima prednost pred hitrostjo," je še dejala. Tudi Kloöcknerjeva je posvarila pred postavljanjem preveč pogojev ob začetku pogovorov. Sodelovanje v vladi "ni ne nekaj banalnega ali slabega, pač pa cilj, ki bi ga morala imeti vsaka stranka," je še dejala.

Vodja SPD Martin Schulz je potem, ko je njegova stranka na septembrskim parlamentarnih volitvah dobila rekordno nizko podporo, v preteklosti izključil možnost novega oblikovanja velike koalicije, a je v zadnjih dneh omilil svoje stališče.

Po propadu uvodnih pogovorov o oblikovanju jamajške koalicije med unijo (CDU/CSU), liberalci (FDP) in nemškimi Zelenimi, se je v zadnjih dneh okrepil pritisk tako na SDP kot unijo o oblikovanju nove velike koalicije, kar bi bila že tretja velika koalicija pod vodstvom Merklove.


Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je v preteklosti že bil na čelu SPD, je medtem v nedeljo dejal, da ponovna velika koalicija ne more biti izhod iz krize.

Nemška kanclerka Merkel se je v soboto izrekla proti predčasnih volitvam in dejala, da je odgovornost politikov, da delajo v skladu z volilnimi rezultati.

"Resnično ne vem, kako se bodo stvari dogajale v prihodnjih dneh, a absolutno dajem prednost temu, da zelo hitro oblikujemo novo vlado," je dejala v soboto v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko.

Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, nekdanji zunanji minister SPD, je dejal, da je proti novim volitvam. Prvi mož nemške krščansko socialne unije CSU Horst Seehofer je za dnevnik Bild am Sonntag prav tako dejal, da bi mu bila ljubša velika koalicija.

Nemški predsednik je v torek na pogovore v svoj urad že povabil Merklovo, Seehoferja in Schulza. Že danes se bo Steinmeier sestal z vodji poslanskih skupin nemških Zelenih, CDU/CSU in Levice. Prav tako se bo danes sestalo predsedstvo CDU in vodstvi Zelenih ter SPD.

Ponovno oblikovanje velike koalicije v nasprotju z rezultati septembrskih parlamentarnih volitev sedaj podpira tudi večina nemških volivcev. Kot je razvidno iz javnomnenjske raziskave nemškega časnika Bild am Sonntag, ki so jo izvedli minuli teden in objavili v nedeljo, 52 odstotkov nemških volivcev sedaj podpira oblikovanje velike koalicije, 39 jih je proti, devet odstotkov je neopredeljenih.