Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kritik Putina in Kremlja Navalni obsojen na mesec dni zapora

Deli na:
Kritik Putina in Kremlja Navalni obsojen na mesec dni zapora

Foto: Reuters

Moskovsko sodišče je v ponedeljek opozicijskega politika Alekseja Navalnega zaradi organiziranje nedovoljenih protestov obsodilo na mesec dni zapora.

Novico je prek Twitterja sporočila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmijš. Na ponedeljkovih protikorupcijskih protestih po vsej državi je policija aretirala več kot 1700 protestnikov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so samo v Moskvi aretirali 823 protestnikov, v Sankt Peterburgu okoli 600, več kot sto protestnikov pa v številnih drugih mestih, med drugim v Vladivostoku, Kaliningradu, Norilsku in Sočiju.

Veliko pridržanih protestnikov, ki so morali noč preživeti za zapahi, so danes že privedli na sodišče. Policija je odprla tudi več preiskav zaradi nasilnih izgredov protestnikov, čeprav protestniki trdijo, da je nasilje sprožila policija. Najmanj trije protestniki so bili v Moskvi obsojeni na deset dni zapora.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so bila dejanja protestnikov nevarna za javnost in da je "policija uporabila primerna sredstva proti takšnim posameznikom".

ZDA so aretacije protestnikov obsodile, kar je redka kritika ameriške administracije pod vodstvom Donalda Trumpa na račun Kremlja in kršitev človekovih pravic v Rusiji. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je rusko vlado tudi pozval, naj nemudoma izpusti vse miroljubne protestnike.