mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcije osumljeni romunski bogataš na begu s slovenskim potnim listom

Deli na:
Korupcije osumljeni romunski bogataš na begu s slovenskim potnim listom

Foto: Bobo

Romunskega medijskega mogotca in bivšega poslanca Sebastiana Ghito, ki ga v Romuniji iščejo zaradi suma korupcije, prevar in izogibanja plačilu davkov, so včeraj ponoči prijeli v Beogradu.

Na begu je bil od decembra lani, ob prijetju pa je imel ponarejen slovenski potni list, je sporočila romunska policija.

Ob aretaciji je bil 39-letnik s svojim bratom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bivšega poslanca, kontroverznega poslovneža in lastnika zasebne televizije v Romuniji preiskujejo v več primerih zaradi suma pranja denarja in podkupovanja. Iz države je pobegnil 19. decembra lani, ko so mu v okviru preiskave o korupciji prepovedali zapustiti Romunijo. Nato so zanj razpisali mednarodno tiralico. Na njeni podlagi so ga sedaj prijeli v Srbiji, so potrdili v srbski policiji.


Ghita je bil tesen zaveznik bivšega premierja Victorja Ponte, ki je odstopil leta 2015, potem ko so mu kot prvemu romunskemu premierju sodili zaradi prevar, izogibanja plačilu davkov in pranja denarja. Ponta vse obtožbe zanika.

Ghita je med begom januarja letos sprožil škandal, ko je namestnika vodje romunske obveščevalne agencije Floriana Coldeo in generalno tožilko Lauro Kövesi obtožil, da ponarejata primere. Obveščevalna agencija je medtem Coldeo že oprala vseh sumov.

Kövesijeva vodi protikorupcijsko agencijo, ki vodi obsežna prizadevanja proti korupciji v državi, kar v Bruslju pozdravljajo. Agencija je sicer stalno tarča kritik posameznikov, ki jih preiskujejo, češ da gre za politično motivirane preiskave.

Srbija in Romunija nimata sporazuma o medsebojni izročitvi osumljencev, zato bo po navedbah romunskih predstavnikov proces izročitve potekal nekaj časa, pogajanj pa ne bodo začeli, preden bodo srbske oblasti obravnavale njegov primer. Ker je v Srbiji ob aretaciji pokazal ponarejeni potni list, bo namreč moral tudi pred srbskega sodnika, poroča srbski Blic v svoji spletni izdaji.