Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Koga bi Putin rešil pred utopitvijo: Erdogana ali Porošenka?

Deli na:
Koga bi Putin rešil pred utopitvijo:  Erdogana ali Porošenka?

Foto: Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj ocenil, da na jugu Turčije divja državljanska vojna, vlado v Ankari pa obtožil, da sodeluje s skrajneži. To je bil le eden od njegovih odgovorov na vprašanja državljanov, ki jih v živo prenašajo glavne ruske televizijske in radijske postaje.

"Sedanje turško vodstvo se ne bori toliko proti skrajnežem, kolikor sodeluje z njimi," je dejal Putin. S tem je ponovil stališče Moskve, potem ko so se odnosi med državama zaostrili po strmoglavljenju ruskega letala novembra lani v Siriji blizu turške meje. Državi poleg tega podpirata različni strani v sirskem konfliktu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da za Ruse ni varno obiskati Turčije in Egipta. Prepričan je sicer, da si bodo turške oblasti prizadevale zagotoviti varnost ruskih turistov, a ni prepričan, "ali so to tudi sposobne", poroča ruska tiskovna agencija Sputnik na svoji spletni strani.

Glede odnosov s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in sosednjimi državami, je dejal, da ima Rusija zelo prijateljske odnose s svojimi sosedami, da pa "ima probleme z nekaterimi njihovimi voditelji".

Na vprašanje 12-letne Vere, koga bi rešil, če bi se utapljala - Erdogana ali ukrajinskega predsednika Petra Porošenka - je priznal, da ga je vprašanje presenetilo. Nato pa odgovoril, da "če se nekdo odloči, da se bo utopil, ga ni mogoče rešiti", a pristavil, da je pripravljen ponuditi roko vsakomur, ki zanjo zaprosi.

Glede nove ukrajinske vlade, ki je bila včeraj potrjena v parlamentu, je Putin dejal, da o njej nima stališča, saj o njej ne ve ničesar. Izpostavil pa je, da je prejšnja vlada od devetih točk načrta, ki ga je sprejela, uresničila le dve in da so posledice boleče. "Želimo si, da si Ukrajina opomore in da je močna partnerka," je dejal.

Menil je tudi, da se pri uresničevanju nekaterih elementov dogovora iz Minska zavlačuje. Kot najbolj pomembno je izpostavil politično reformo, ki bi ljudem na vzhodu Ukrajine zagotovila njihove pravice. Ocenil je še, da se z lahkoto vpliva na prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine in tako zagotovi, da se dogovor iz Minska ne uresničuje.

Ponovil je tudi stališče glede afere Panamski dokumenti. Meni, da gre za provokacijo in da za časnikom Süddeutsche Zeitung, ki je prvi objavil afero, stoji ameriška banka Goldman Sachs. Ocenil je, da v teh dokumentih ni obtožb, temveč sama namigovanja in da gre za "metanja peska v oči ljudi".

Na vprašanje, kateri ameriški predsednik bi bil slabši za Rusijo - republikanski kandidat Donald Trump ali kandidatka demokratov Hillary Clinton - je odgovoril, da ne gre za vprašanje, kdo je slabši. Pri mednarodnih odnosih bi namreč moralo biti pomembno sodelovanje in ne manjše zlo, je dejal.

Po delnem umiku ruskih letalskih sil iz Sirije je zagotovil, da Moskva Sirije, kjer še obstaja grožnja terorizma, ni zapustila, saj je tam pustila močne vojaške sile. Upa pa, da bo političen proces razrešil razmere.

Putin na vprašanja državljanov tokrat odgovarja že 14. leto zapored, odkar je na položaju predsednika in premierja. Kot navaja Sputnik so v dveh urah, ko so bili telefoni odprti, v klicnem centru prejeli tri milijone klicev. Sprejeli so tudi 400.000 telefonskih sporočil.