Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija dobila koalicijo: Merklova spet kanclerka, Schulz zunanji minister

Deli na:
Nemčija dobila koalicijo: Merklova spet kanclerka, Schulz zunanji minister

Angela Merkel in Martin Schulz. - Foto: Getty Images

Nemška konservativna unija (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Martina Schulza so danes dosegli dogovor o sklenitvi velike koalicije, poroča nemški tednik Der Spiegel, ki se sklicuje na vir iz pogajanj.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in tednika Der Spiegel so stranke zagotovo dosegle dogovor glede razdelitve resorjev. Socialdemokrati naj bi med drugim še naprej vodili zunanje ministrstvo in ministrstvo za delo ter socialne zadeve. Zunanji minister naj bi postal kar sam Schulz, poročajo nemški mediji.

Prevzeli naj bi tudi finančno ministrstvo. Kot navaja dpa, naj bi novi finančni minister postal sedanji župan Hamburga Olaf Scholz.

Da je bil koalicijski dogovor za četrto vlado pod vodstvom Merklove sklenjen, je potrdil tudi vodja njenega kabineta in sedanji vršilec dolžnosti finančnega ministra Peter Altmeier. "Imamo koalicijski dogovor, ki bo omogočil veliko pozitivnih stvari za veliko državljanov," je dejal Altmeier novinarjem po koncu zadnjega kroga pogovorov, ki je potekal več kot 24 ur.

Zadovoljstvo nad sklenjenim dogovorom o novi rdeče-črni veliki koaliciji so izrazili tudi v vodstvu SPD. "Utrujeni, a zadovoljni. Dogovor je sklenjen. Končno," je stranka objavila na omrežju WhatsApp skupaj s fotografijo sedmih strankinih pogajalcev.


Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja naj bi vodila notranje ministrstvo. Ministrstvo naj bi prevzel kar sam Seehofer, ki se sicer poslavlja s položaja predsednika bavarske deželne vlade. Na ministrstvu naj bi okrepili zlasti področja priseljevanja, beguncev in migrantov ter notranje varnosti. Stranka pa naj bi prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvoj, še poroča dpa.

Agencija dpa navaja tudi, da so pogajalci danes dopoldne po maratonskih pogajanjih zaprli tudi glavna vsebinska vprašanja in dokončali vsebino koalicijske pogodbe. Več podrobnosti za zdaj ni znanih. Po nočnih pogajanjih so bila sicer vprašanja na področju zdravstva in trga dela še odprta.

Pogajanja med strankami naj bi se po prvotnih načrtih zaključila minulo nedeljo, a so se zavlekla vse do današnjega jutra. Na koncu se je sestalo še vseh 90 članov pogajalske skupine iz predstavnikov vseh treh strank.

Zaradi koalicijskih pogajanj je kanclerka Merklova danes preložila tudi srečanje z italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem, s katerim bi se morala po prvotnih načrtih sestati ob 13.10. Srečanje so zdaj preložili na 18. uro, so sporočili iz urada kanclerke.

Na koncu bo sicer odločilno še glasovanje članstva SPD o koalicijski pogodbi, ki naj bi trajalo naslednje tri tedne. Rezultate glasovanja naj bi predstavili po 4. marcu, možnost sodelovanja na glasovanju pa naj bi imelo več kot 460.000 članov stranke.