Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ko bo Savdski Arabiji zmanjkalo nafte, bo služila s sončno energijo

Deli na:
Ko bo Savdski Arabiji zmanjkalo nafte, bo služila s sončno energijo

Foto: Getty Images

Savdska Arabija se pripravlja na svet po nafti. Savdski minister za nafto Ali al-Naimi tako meni, da je obilica sonca, ki ga premore ta naftna veselila, odlično izhodišče za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. A v isti sapi dodaja, da bodo potrošniki od nafte odvisni še vsaj naslednjih 50 let.

V pogovoru za agencijo Bloomberg je povedal, da po njegovem mnenju ni bolj primerne države za proizvodnjo sončne energije. Ta kraljevina sredi Arabskega polotoka ima namreč na voljo ogromno prostora, veliko peska, ki je potreben za proizvodnjo fotonapetostnih panelov, in nenazadnje tudi veliko ur sončnega obsevanja. Omenil je, da poleg njegove domovine tudi ostale države v regiji izvajajo študije, s katerimi želijo najti načine, kako bi se od nafte preusmerili na alternativne vire energije.

Na podnebni konferenci v Parizu decembra lansko leto je tako minister izrazil pripravljenost, da njegova država postane izvoznik "gigavatnih ur energije", proizvedene v sončnih elektrarnah, vse to pa v luči zavez, ki si jih je mednarodna skupnost zadala za zmanjšanje človekovega vpliva na podnebne spremembe.

Da se nekaj dogaja na tem področju, je bilo moč sklepati že januarja. Takrat je savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman sprožil plaz ugibanj o tem, ali so nizke cene nafte zalivsko kraljevino spodbudile v razpršitev gospodarskih dejavnosti, s katerimi bi zmanjšala odvisnost od izvoza črnega zlata.

A vendarle ne gre pretiravati z optimizmom, ko gre za ugibanja o opuščanju pridobivanja tega fosilnega energenta. Minister al-Naimi namreč dodaja, da je nemogoče, da bi se svet v naslednjih 50 letih odrekel fosilnim gorivom, ki poleg tega po njegovem mnenju "sploh niso tako slaba".