mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kljub brexitu v Londonu padajo rekordi: stolpnica walkie-talkie prodana za 1,15 milijarde evrov

Deli na:
Kljub brexitu v Londonu padajo rekordi: stolpnica walkie-talkie prodana za 1,15 milijarde evrov

Foto: Reuters

V londonski finančni četrti City kljub negotovi prihodnosti po izstopu Velike Britanije iz EU padajo nepremičninski rekordi.

Novega lastnika je ta teden našla ikonična stolpnica, imenovana tudi walkie-talkie. Za rekordnih 1,3 milijarde funtov (1,15 milijarde evrov) jo je kupilo hongkonško družinsko podjetje za proizvodnjo začimb Lee Kum Kee.

Po navedbah svetovno uveljavljenega nepremičninskega posrednika Cushman & Wakefield gre za največji nepremičninski posel na Otoku doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dosedanji rekord je bila prodaja stolpnice mednarodne banke HSBC v novejši poslovni četrti Canary Wharf na vzhodu britanske prestolnice. To je konec 2014 za 1,175 milijarde funtov kupil katarski državni naložbeni sklad Qatar Investment Authority.

Do novega nepremičninskega rekorda prihaja nekaj mesecev po tistem, ko je šla stolpnica z ljudskim imenom strgalnik za 1,15 milijarde funtov v roke kitajskega nepremičninskega magnata Cheung Chung Kiuja.



Walkie-talkie, uradno imenovana 20 Fenchurch Street, je sicer 160 metrov visoka 34-nadstropna stolpnica v delu Cityja, kjer imajo sedeže predvsem zavarovalniške družbe. Na vrhu zgradbe je v treh nadstropjih vrt z razgledno ploščadjo, restavracijami in lokali, imenovan Sky Garden.

Poslopje je bilo dokončano spomladi 2014, že leto pred tem pa se je v naslovnicah medijev znašlo zaradi incidenta, ko naj bi odsev sončnih žarkov s steklene površine stavbe poškodoval osebna vozila v okolici. Njegova steklena fasada je namreč delovala kot ojačevalec sončne svetlobe in s tem tudi temperature v neposredni okolici, zaradi česar so morali snovalci poseči po dodatnih ukrepih.

Rekordni posel je še en dokaz priliva kapitala iz azijsko-tihomorske regije na londonski nepremičninski trg po lanski odločitvi britanskih volivcev za izstop iz EU. Vodja enote za London pri Cushman & Wakefield James Beckham je za AFP pojasnil, da gre deloma za učinek padca vrednosti funta po odločitvi za brexit, deloma pa tudi za izraz zaupanja v dolgoročno prihodnost največjega in najbogatejšega velemesta v zahodni Evropi.

A medtem ko na trgu poslovnih nepremičnin padajo rekordi, je zgodba drugačna pri navadnih stanovanjskih nepremičninah. Rast inflacije je v navezi s povečano negotovostjo glede posledic brexita namreč zadušila povpraševanje Britancev po nepremičninah. Banke v zadnjem času odobravajo tudi manj hipotekarnih posojil, umirja pa se tudi rast cen stanovanjskih nepremičnin.