Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajci naj bi v dveh letih prijeli ali ubili 20 ovaduhov Cie

Deli na:
Kitajci naj bi v dveh letih prijeli ali ubili 20 ovaduhov Cie

Foto: Reuters

Kitajska vlada je med letoma 2010 in 2012 ubila ali zaprla do 20 ovaduhov ameriške obveščevalne službe Cia.

S tem je Američanom močno otežila obveščevalno delovanje na kitajskih tleh, je poročal ameriški časnik New York Times. Za zdaj ni znano, ali je bila Cia žrtev hekerskega napada ali pa je Kitajcem identiteto agentov razkril krt.

Viri so za New York Times povedali, da je bil eden od ovaduhov ustreljen na dvorišču vladne zgradbe kot opozorilo drugim. Cia navedb časnika ni komentirala, poroča BBC.

Štirje nekdanji uslužbenci Cie so za NYT povedali, da so informacije iz virov globoko v kitajski vladni birokraciji počasi prenehale prihajati leta 2010, ovaduhi pa so začeli izginjati v začetku leta 2011.

Cia in FBI sta skupaj preiskovala dogodke v operaciji, ki so jo po navedbah enega od virov poimenovali Medarski jazbec. Preiskava se je osredotočila na bivšega Ciinega operativca, vendar niso imeli dovolj dokazov za njegovo aretacijo. Zdaj živi v eni od azijskih držav.



Leta 2012 je bil aretiran uslužbenec kitajskega ministrstva za varnost zaradi suma, da je vohunil za ZDA. Po nekaterih informacijah naj bi ga v svoje vrste zvabila Cia. To je bila v tistem obdobju sicer edina takšna aretacija, za katero je izvedela javnost, navaja BBC.

Nekaj let kasneje, leta 2015, je Cia umaknila svoje osebje z veleposlaništva v Pekingu, potem ko so hekerji objavili podatke o več milijonih uslužbencev ameriških zveznih oblasti. Za napad naj bi bila odgovorna kitajska država.

Izginotje tolikšnega števila ovaduhov je ohromilo mrežo, ki jo je Cia gradila vrsto let, in ohromila obveščevalne operacije v naslednjih letih, tako da so se celo v administraciji tedanjega predsednika Baracka Obame začeli spraševati, zakaj se je pritok obveščevalnih informacij upočasnil.

Po poročanju NYT kitajska vlada od leta 2013 ni bila več zmožna identificirati ameriških agentov in Cia je poskušala na novo zgraditi svojo mrežo.