Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong-un: Še malce bom opazoval butasto in neumno postopanje jenkijev

Deli na:
Kim Jong-un: Še malce bom opazoval butasto in neumno postopanje jenkijev

Foto: KCNA

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je po poročanju državne tiskovne agencije KCNA preštudiral načrt za izstrelitev raket v bližino ameriškega otoka Guam, vendar se je odločil, da tega še ne bo ukazal.

"Še malce bom opazoval butasto in neumno postopanje jenkijev," je med drugim izjavil Kim.

Kim Jong-un je načrt menda v ponedeljek študiral dolgo časa in razpravljal o njem z vojaškimi poveljniki, ko je opravil inšpekcijo poveljstva strateških sil. V slikovitem jeziku je potem med drugim dejal, da so se ameriški imperialisti z nepremišljenim naklepom vojnega spopada ujeli v zanko okrog vratu.

KCNA še poroča, da je pozval ZDA, naj takoj prenehajo z arogantnimi provokacijami. "ZDA morajo za zmanjšanje napetosti in preprečitev nevarnega vojaškega spopada na Korejskem polotoku sprejeti primerne ukrepe in jih pokazati z dejanji, saj so z namestitvijo velike strateške jedrske opreme v bližini polotoka izvršile provokacijo," je dejal vodja obubožane komunistične države z jedrskim orožjem.



Glede na poročanje KCNA je Kim, kot kaže, odstopil od nadaljnjega povečevanja napetosti z ZDA, potem ko je njegova vojska pretekli teden sporočila, da bo do sredine avgusta dokončala načrt za obkrožitev otoka Guam z ognjem štirih raketnih izstrelkov srednjega dosega.

Napetosti so naraščale, odkar je Pjongjang julija preizkusil dve raketi dolgega dosega. Varnostni svet ZN je soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami, ameriški mediji so poročali, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico za namestitev na raketo in predsednik ZDA Donald Trump je zagrozil z ognjem in gnevom, kakršnega svet še ni videl.

Pjongjang je potem odgovoril z napovedjo izstrelitve raket proti Guamu, Kim pa si je, kot kaže, premislil. Ameriški obrambni minister Jim Mattis je v ponedeljek posvaril, da bi se napad proti ZDA hitro razvil v vojno.