kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong Un na paradi pokazal svoje nove rakete

Deli na:
Kim Jong Un na paradi pokazal svoje nove rakete

Foto: Profimedia

Na vojaški paradi, ki si jo je ogledal tudi severnokorejski voditelj Kim Jong Un, je Severna Koreja ob današnjem prazniku razkazovala svojo vojaško moč.

Prvič je pokazala nove tipe raket, medtem ko do šestega jedrskega poskusa, ki so ga napovedovali nekateri, vsaj zaenkrat ni prišlo.

V Severni Koreji danes praznujejo dan sonca, s katerim se spominjajo 105. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Ta teden so se pojavile domneve, da bi severnokorejski režim lahko ob tej priložnosti izvedel nov, šesti jedrski poskus, a se to zaenkrat ni zgodilo.

Po poročanju medijev si je voditelj Severne Koreje Kim vojaško parado na osrednjem trgu v Pjongjangu ogledal sproščen, obdan s partijskimi in vojaškimi voditelji. "Današnja parada je priložnost za prikaz naše mogočne vojaške moči," je prek zvočnikov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil napovedovalec.

V vojaški paradi so se zvrstili čete vojakov, tanki, raketni sistemi in drugo orožje. Svoje spretnosti so prikazali tudi piloti, saj je v formaciji parado preletelo 105 vojaških letal.

Kim ni nagovoril zbranih, zato pa je njegov tesni pomočnik Choe Ryong Hae ponovil opozorilo, da se bo Pjongjang odzval na vsakršno provokacijo. "Na vojno z vsemi sredstvi smo pripravljeni odgovoriti z vojno z vsemi sredstvi in na kakršnekoli jedrske napade smo pripravljeni odgovoriti s svojimi jedrskimi napadi," je dejal Choe.

Pjongjang je zaradi svojega raketnega in jedrskega programa že tarča sankcij Združenih narodov. Letos je izvedel več raketnih poskusov, zadnjega 5. aprila, ko je balistična raketa padla v morje ob vzhodni obali države. Zadnji jedrski poskus pa je država izvedla 9. septembra lani.



Medtem je današnja vojaška parada vključevala prikaz novih medcelinskih balističnih raket ter raket za izstrelitev iz podmornice, ki jih je Pjongjang uspešno testiral avgusta lani, so ocenili strokovnjaki.

Kot dodaja tiskovna agencija Reuters, v nasprotju s predhodnimi paradami, ki se jih je udeležil Kim, tokrat med občinstvom očitno ni bilo nobenega višjega predstavnika Kitajske. Ta je osamljena severnokorejska zaveznica, a prav tako nasprotuje raketnim in jedrskim poskusom ter podpira sankcije ZN. V petek je Kitajska znova pozvala k pogovorom, ki bi rešili krizo.

"Pozivamo k premoru provokacij in groženj, preden bodo razmere postale tako slabe, da jih ne bo mogoče vrniti na prejšnje stanje," je v petek na novinarski konferenci v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Wang Yi. "Zadnje čase so napetosti narasle (...) in občutek imam, da bi konflikt lahko izbruhnil vsak hip," je opozoril.

Wang je na pomoč pozval Rusijo. Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je v petek po telefonu dejal, da je skupni cilj obeh držav "privesti vse strani nazaj k pogajalski mizi", je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Kitajska je pripravljena sodelovati z Rusijo, da čim hitreje umirijo razmere na polotoku in in se vrnejo k dialogu, je dejal Wang Lavrovu. "Preprečevanje vojne in kaosa na polotoku je v našem skupnem interesu," je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat opozoril, da so ZDA pripravljene enostransko ukrepati proti Pjongjangu, če Kitajski ne bo uspelo omejiti severnokorejskega jedrskega programa. Proti Korejskemu polotoku je ameriška vojska v minulih dneh poslala svojo letalonosilko USS Carl Vinson s spremstvom.