Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong Un Ameriki grozi z maščevanjem

Deli na:
Kim Jong Un Ameriki grozi z maščevanjem

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un - Foto: Reuters

Severna Koreja je najnovejše sankcije, ki jih je v soboto proti njej soglasno sprejel Varnostni svet ZN, označila za grobo kršitev svoje suverenosti.

Sporočila je še, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA. Ob tem je napovedala, da se bo maščevala ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Našega samoobrambnega jedrskega zastraševanja ne bomo dali na pogajalsko mizo", medtem ko dobivamo grožnje iz ZDA, je Pjongjang poudaril v sporočilu za javnost, ki ga je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. "Ne bomo naredili koraka nazaj pri krepitvi naše jedrske moči," so dodali.

"Pripravljeni smo se maščevati s precej obsežnejšimi akcijami, da bi ZDA plačale za svoje nasilje nad našo državo in ljudmi," še piše v sporočilu za javnost, v katerem Pjongjang dodaja, da si sovražniki delajo utvare, če mislijo, da lahko Severno Korejo prestrašijo s sankcijami.


"Dokler bodo ZDA vztrajale pri svoji sovražni politiki in jedrskem izsiljevanju, se ne bomo niti za centimeter premaknili z naše poti krepitve jedrske sile," so še sporočile severnokorejske oblasti po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Nove, doslej najostrejše sankcije, ki jih je VS ZN sprejel v soboto, Severni Koreji prepovedujejo izvoz premoga, železa, svinca in morske hrane, državam članicam ZN pa uvoz teh surovin iz Severne Koreje. Državam članicam prepovedujejo tudi izdajanje delovnih dovoljenj Severnokorejcem, sklepanje novih partnerstev in sodelovanja s podjetji iz Severne Koreje, obstoječa partnerstva pa ne smejo dobivati dodatnih investicij.

Resolucija, ki jo je soglasno podprlo vseh 15 članic VS, tudi širi seznam materialov za dvojno uporabo (civilno in vojaško), s katerimi je prepovedano trgovati, ladjam, ki bodo kršile sankcije, pa prepoveduje pristajanje v svetovnih pristaniščih. Resolucija poziva k sodelovanju z Interpolom za uveljavljanje prepovedi potovanj Severnokorejcev pod sankcijami.

Varnostni svet ZN je doslej proti Severni Koreji zaradi jedrskega in raketnega programa sprejel šest resolucij s sankcijami. Najnovejša najostreje obsoja zadnje raketne preizkuse in tako kot prejšnje poziva k popolni, dokazljivi in nepovratni opustitvi jedrskega in raketnega programa. VS ZN ob tem v resoluciji izraža obžalovanje, da Severna Koreja tiste redke vire, ki jih ima, na veliko preusmerja v oborožitvene programe, medtem ko več kot polovica prebivalstva nima dovolj hrane in zdravstvene nege, četrtina pa je podhranjena.