stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry poskušal prepričati Putina, naj se omehča glede Asada

Deli na:
Kerry poskušal prepričati Putina, naj se omehča glede Asada

Foto: Getty Images

Ameriški državni sekretar John Kerry je včeraj zvečer na srečanju v Moskvi poskušal ruskega predsednika Vladimirja Putina prepričati, naj podpre konec vladavine Bašarja al Asada v Siriji.

Putin je ob začetku srečanja v Kremlju toplo pozdravil Kerryja, se mu zahvalil za "posloven" pristop in polaskal ZDA za pomoč pri sklenitvi prekinitve ognja v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razumemo, da je bilo to, kar smo dosegli v Siriji, možno samo zahvaljujoč konstruktivnemu stališču političnega vodstva ZDA, stališču predsednika Obame," je dejal Putin.

Kerry je pohvalil prekinitev ognja med vladnimi silami in opozicijo, zaradi katere je nasilje močno upadlo, in se zavzel za še večji napredek v smeri trajne politične rešitve konflikta.

"Pošteno je reči, gospod predsednik, da je resen pristop, s katerim smo lahko medsebojno sodelovali, prinesel spremembe v življenjih ljudi v Siriji," je poudaril ameriški državni sekretar.

"Vi imate ideje in vi ste sprejeli zelo kritično odločitev glede umika vaših sil," je nadaljeval Kerry, s čimer je meril na delni umik ruskih sil iz Sirije.

"Tudi mi imamo, jasno, nekatere zamisli, kako lahko skupaj, najbolj učinkovito, še bolj napredujemo in začnemo zelo resen politični proces tranzicije," je dodal.

Kerry se je pred tem več ur sestjaal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in mu dejal, da so teroristični napadi v Bruslju pokazali, da morajo države sodelovati.

"Naši kolegi, s katerimi ste vi in jaz govorili v zadnjih dneh, upajo, da bodo ta srečanja danes v Moskvi dodatno definirala in začrtala pot, da bi lahko čim prej končali ta konflikt v Siriji," je še dejal Kerry.

Lavrov pa je ameriškemu kolegu povedal, da so diplomatska prizadevanja osredotočena na ustvarjanje ravnotežja interesov med vsemi stranmi, vpletenimi v sirsko krizo, vključno z Moskvo in Washingtonom.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je medtem sporočil, da želi mirovna pogajanja o Siriji znova zagnati 9. aprila, čeprav je sirski režim prosil, da bi se pogajanja nadaljevala šele po parlamentarnih volitvah, ki naj bi bile 13. aprila.

"Ciljni datum je 9. april," je dejal de Mistura, ki je dal jasno vedeti, da Združeni narodi ne bodo upoštevali nobenih volitev, ki ji bo organiziral sirski predsednik Asad.