kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kavčič izziva Kresalovo: Mobilizirati dobro in nekorumpirano v strankarskih vrstah

Deli na:

V kandidaturo za predsednika LDS se je poleg zdajšnje vodje Katarine Kresal podal tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Ocenjuje, da ima dovolj široko podporo med člani LDS, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo. Kavčič je kritičen do elit v Sloveniji, ob tem pa izpostavlja nujnost za krepitev pozornosti javnemu interesu.

V kandidaturo za predsednika LDS se je poleg zdajšnje vodje Katarine Kresal podal tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Ocenjuje, da ima dovolj široko podporo med člani LDS, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo. Kavčič je kritičen do elit v Sloveniji, ob tem pa izpostavlja nujnost za krepitev pozornosti javnemu interesu.

Po Kavčičevem mnenju moramo v Sloveniji vrniti pristnejšo povezavo med politiko in javnim interesom. Osrednji razvojni problem Slovenije pa je, "da so vsi glavni posli rezervirani za poslovno politično finančne interese nekaterih skupin, zato Slovenija ne more iz te paralize, tega krča neustvarjalnosti in negativnega stanja duha", je novinarjem na sedežu stranke po oddaji soglasja h kandidaturi povedal Kavčič.

Na tem mestu bodo morali po njegovem mnenju z njim ali brez njega najti pot za spremembe - za bolj avtentično zastopanje javnega interesa, več vloge srednjega razreda ter za kritičen pogled do elit. Opraviti bomo morali razdelitev med elitami, ki so družbeno koristne, ter med tistimi, ki so "bolj plenilsko nadarjene", opozarja.

Na vprašanje, kako ocenjuje delo predsednice LDS Katarine Kresal, odgovarja, da v svojem delovanju ne želi izgubljati časa in energije s tem, da bi se postavljal v vlogo arbitra posameznih osebnosti v gospodarsko-političnem prostoru, temveč v oblikovanje in predlaganje rešitev za naprej.

S kandidaturo želi doseči, da bi stranka okrepila svoj položaj. Ta trenutek pa Slovenija po njegovih ocenah potrebuje gibanje, ki bi lahko vključevalo tudi nekaj strank, LDS pa bi lahko bila tudi jedro tega gibanja. To mora mobilizirati tisto, kar je dobrega in nekorumpiranega v strankarskih vrstah, "ker je tega veliko", ter krepiti pozitivne elemente civilne družbe.

Treba je izpostaviti ljudi, ki razvoj Slovenije in javni interese postavljajo pred osebne interese ali interese ozkih skupin, katerih člani so, je poudaril.

Ob vprašanju, ali je LDS glede na predsednico in njenega partnerja ujetnica elit, pravi, da izpostavlja pojav, ki v Sloveniji ni veliko drugačen kot v tujini, "kjer je gola utvara, da je sistem parlamentarne demokracije svoboden sistem prenašanja volje ljudi v parlament, če pa imamo tako visoke koncentracije kapitala in politične moči", da niti gospodarski niti "politični trg" ne delujejo prosto.

Zato so "v določenem smislu vse strankarsko politične sile ujetnice te paradigme", meni.

Na vprašanje, ali bi lahko ostali v koaliciji s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, Kavčič odgovarja, da se o tem s premierom "še nima legitimacije pogovarjati".

Dotaknil se je tudi pokojninske reforme, ki je po njegovem mnenju v bistvenem delu neizogibna, vendar se ob tem strinja s sindikati, da je temeljno razmerje med delom in kapitalom nepravično. Ljudje bi, ocenjuje, pokojninsko reformo sprejeli, če bi bila del poštenega družbenega dogovora.

Če pride do predčasnih volitev, se bo po Kavčičevih ocenah število glasov razdelilo podobno, kot je sedaj, obrazi bi ostali več ali manj isti. To po njegovem mnenju ni rešitev za Slovenijo, saj "potrebujemo radikalnejšo družbeno prenovo". Kavčič tudi pričakuje, da bi pod njegovim vodstvom pridobili nove člane v LDS.

Na LDS imajo trenutno dve soglasji k predlogu za kandidaturo za predsednika stranke, Kresalove in Kavčiča. Rok za oddajo soglasij pa se izteče danes opolnoči.

Lokalni odbori stranke so predlagali sedem kandidatov za predsednika ter 18 kandidatov za podpredsednika LDS. Med njimi je več članov sedanjega vodstva, vendar rok za oddajo soglasja h kandidaturi še ni potekel, je novinarjem pojasnil generalni sekretar stranke Uroš Petohleb.

LDS bo novo vodstvo volil na kongresu 28. maja v Ljubljani.